ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD
Absolut text. Om att läsa världen

Tron på ordets makt och textens helighet

Torbjörn Elensky är författare och kritiker.
Torbjörn Elensky är författare och kritiker. Foto: Christer Sturmark

Kan vi ens förstå det vi saknar ord för? Det frågar sig Torbjörn Elensky i sin essäsamling om språkets möjligheter att förstå världen. Ulrika Stahre läser ”Absolut text” och följer fascinerat med genom texter och epoker.

Ulrika Stahre
Publicerad

En gång i tiden fick jag för mig att läsa filosofi, den praktiska varianten. Etik, semantik, argumentationsanalys. Det var förstås intressant på sitt sätt, inte minst för att jag insåg mitt bristande tålamod med isärplockandet av olika påståenden och argumentationer. Texterna framkallade en enda, stark känsla: jag ville till en verklighet bortom de där orden och klustren av tankar.

Nu är det inte bort jag vill när jag läser Torbjörn Elenskys nya essäbok ”Absolut text”, men de resonemang han för kring textens förmåga att avtäcka en sanning – att riva slöjan av Isis – påminner mig om den starka längtan texter kan väcka. Det är alltså inte något mått på uttråkning. Det är känslan av att närma sig en sorts sanning. Att vara så nära, men ändå inte nå fram. En längtan som bekräftar både textens styrka och dess tillkortakommande – men som också kan uttryckas, och då är vi tillbaka i fållan. Språket, texten.

Laddar…