ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Finländsk toppolitiker inför rätta: kränkte homosexuella

Finlands tidigare inrikesministers uttalanden kring homosexualitet har lett till åtal. Päivi Räsänen nekar till brott och hänvisar till yttrandefrihet och religionsfrihet. Arkivbild.
Finlands tidigare inrikesministers uttalanden kring homosexualitet har lett till åtal. Päivi Räsänen nekar till brott och hänvisar till yttrandefrihet och religionsfrihet. Arkivbild. Foto: David Goldman/AP/TT

Finlands tidigare inrikesminister Päivi Räsänen har beskrivit homosexualitet som en utvecklingsstörning. Nu ställs kristdemokraten inför rätta misstänkt för hets mot folkgrupp, rapporterar finländska medier.

Anna Hansson/TT
Publicerad

Räsänen, tidigare partiledare för Kristdemokraterna och riksdagsledamot, har bland annat uttryckt att homosexualitet är skam och synd. Hon har även skrivit att det är en vetenskapligt bevisad psykosexuell utvecklingsstörning.

”Uttalandena kränker homosexuellas jämlikhet och människovärde, och därför överskrider de gränserna för yttrande- och religionsfrihet”, skrev riksåklagaren i ett pressmeddelande i samband med åtalet i april.

Laddar…