Mitt hemland. Ett utanförskapsområdeNär svenskarna övergav folkhemmet

Per Wirtén, född 1958, är journalist och författare. Han var en av grundarna till tidskriften Arena.
Per Wirtén, född 1958, är journalist och författare. Han var en av grundarna till tidskriften Arena. Foto: Sofia Runarsdotter

I sin tredje bok om Europafrågan undersöker Per Wirtén efterkrigssvenskens allt mindre skeptiska syn på EU. Johan Östling har läst en skickligt skisserad skildring av den europeiska omvändelsens fyra faser.

Publicerad
Albert Bonniers förlag
Foto: Albert Bonniers förlag
Annons

Det finns i vårt land ett antal personer som förstår sig på det europeiska samarbetet: engagerade korrespondenter, kunniga akademiker och erfarna diplomater, politiker och tjänstemän. Däremot är de intellektuella och opinionsbildare som ger sig hän åt Europapolitiken lätta att räkna. De bägge folkomröstningarna på 90- och 00-talen rörde upp känslorna, men sedan dess har principdiskussioner och originella reflexioner varit sällsynta.

Wirtén hör till den märkligt exklusiva skara svenskar som har fortsatt att läsa, tänka och skriva om EU. Han intar en position som får betecknas som frihetlig vänster och hans eurofederalism bottnar i en dröm om en politisk ordning som överskrider nationalismen. Hur idéerna ska förverkligas reder han aldrig riktigt ut och överhuvudtaget är hans vision vag; den som letar efter en handlingsplan gör det förgäves. Vad Wirtén tillhandahåller är en europeisk appell i essäns form.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons