ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

5 läckra matstopp i södra skärgården

Foto: Pressbild

Stockholms södra skärgård sträcker sig från Dalarö till Landsort. Här är de gastronomiska höjdpunkterna som enkelt nås med bil, båt, buss eller pendeltåg.

Mari Janson
Publicerad
Utö värdshus. Foto: Pressbild

Mest att välja på: Utö

Utö är en av södra skärgårdens största öar, den klart mest välbesökta och också den med störst valmöjligheter. Och det finns många restauranger. Mest känt är förstås värdshuset som ligger i det gamla gruvkontoret. Historiens vingslag, sekelskiftesromantik och en drink på verandan före middagen – vad kan gå fel? Utö värdshus driver också gästhamnen, Seglarbaren mitt i densamma, Hamnboden och Bakfickan för den som vill partaja. Det är inte som Sandhamn, men ändå. Missa inte heller Bykrogen mitt på ön. Ingen sjöutsikt från den stora uteserveringen, men trevligt och gott.

Res hit: Med egen båt eller färja från Årsta havsbad eller Strömkajen

Foto: Mari Janson

Högsta mysfaktorn: Ålö

Visserligen sitter Ålö nästan ihop med Utö, men det är en egen ö. Och den har inte bara ett par underbara sandstränder utan också södra skärgårdens kanske allra mysigaste hamnkrog, Båtshaket. Läget är ljuvligt, nästan lite hemligt inne bland kobbarna, och maten är enkel men vällagad och fint upplagd. Precis som förra året är det kockduon från Jim & Jacob som sköter sommarrestaurangen. Räkmackor, nyrökt fisk och silltallrikarna hör till storfavoriterna och varje dag klockan tre tänds grillen. Garanterat bra stämning.

Res hit: Med egen båt, färja från Nynäshamn eller cykel från Utö

Foto: Mari Janson

Fyrarnas fyr: Öja

Öja, eller Landsort som ön kallas efter den berömda fyren, är skärgårdens sydligaste utpost. Långsmal och karg är den så nära västkustkänslan man kan komma, särskilt med den pittoreska byn mitt emellan två hamnar, och klippor som gjorda att hoppa mellan och bada från. För den som vill äta finns det två val: Svedtiljas satsar mest gastronomiskt men har ibland en service lika karg som berghällarna utanför uteserveringen. Saltboden serverar å sin sida mat i absolut enklaste laget, men läget i Västerhamn är oslagbart. Och kvällssolen perfekt för en Landsorts lager.

Res hit: Med egen båt eller buss/färja via Ankarudden på Torö

Ludvigsbergs herrgård. Foto: Pressbild

Tjusigt men avslappnat: Muskö

Ludvigsbergs herrgård ligger inte vid havet men vi måste ändå tipsa om den här trevliga Muskö-herrgården från 1782. Och följaktligen behövs inte heller någon båtresa för att ta sig hit. Under sommarhelgerna, fredag till söndag, är både herrgårdskaféet öppet för lunch – soppa och en varmrätt finns alltid på menyn – och i herrgården dukas smörgåsbord och senare under sommaren också skaldjursbordet upp kvällstid. I herrgårdens flyglar kan man hyra rum för natten eller en längre period. Cyklar och hjälmar finns att låna, kanske för en tur till Muskö sjökrog ett par kilometer bort.

Res hit: Med egen bil eller pendeltåg/buss via Ösmo

Nynäs rökeri. Foto: Pressbild

Gästhamnens bästa: Nynäshamn

Södra skärgårdens enda ”stad” är egentligen ingen turistpärla – läget vid havet slarvas ibland bort – men det är något visst med att sitta på Rökeriets uteservering i gästhamnen och titta på folklivet. Och här finns skärgårdskänslan, komplett med skräniga trutar, flanerande nynäsbor, seglare i randiga tröjor, gotlandsresenärer och folk på väg ut till öarna. Eller till Gotska sandön. Nynäs rökeri har funnits här sedan 1986 och en favorit på menyn i ”Kökeriet” är förstås Rökeriets favoriter med varmrökt lax, rökta laxfenor, skagenröra, rökta räkor, potatissallad, aioli och bröd.

Res hit: Med egen bil eller pendeltåg

Mer från Startsidan