Fredagsmiddag på Kronstams vis

Här nedan bjuder jag på ett lättlagat recept som ger helgen en riktig smakstart. Självklart ackompanjeras detta med ett glas gott vin – helst vitt, om du väljer kycklingen, men för säkerhets skull har jag även lagt till några röda och till och med en rosé för dig som verkligen vill känna vårvindar i glaset. Om två månader är det dags att ställa fram klockan och därmed grillen. Blunda och njut, snart är våren här!

Bengt-Göran Kronstam
Publicerad
Annons
Kycklingbröst i gräddig dragonsky Foto: Bengt-Göran Kronstam

Kycklingbröst med kokta grönsaker och matvete i gräddig dragonsky

4 personer

Ingredienser:

2 dl matvete (eller andra sädesslag)
5 dl vatten
1 tärning hönsbuljong
1 pkt djupfrysta, små ärter
3–4 hg morötter
2 mellanstora purjolökar
4 bröst av majskyckling med skinnet kvar
olivolja till stekning
25 g smör
1–2 dl vispgrädde
dragon, helst färsk
salt, svartpeppar

Så här gör du:

1. Börja med smälta buljongtärningen i vattnet och sjud matvetet 15 minuter. Häll av och spara den buljong som blir över till grönsakskoket. Ställ vetet åt sidan och blanda i de frysta ärterna.

2. Värm ungen till 160° (varmluft, 175° i vanlig ugn). Skala morötterna och skär dem till stavar, ca 5 cm långa. Dela purjon och skölj bort ev sand. Skär dem i lika långa bitar.

Annons
Annons

3. Salta kycklingbrösten på båda sidorna och bryn dem i lite olivolja så att de får fin färg och skinnet blir knaprigt. Ställ in stekpannan i ugnen och låt brösten eftersteka (med skinnsidan uppåt) till en innertemperatur på 68° (ca 20 minuter).

4. Parallellt sjuder du morötterna i buljongen med en rejäl klick smör under tättslutande lock i en tjockbottnad kastrull. Efter ca 10 minuter lägger du i purjolöken, ovanpå moroten (späd med vatten om det är risk att skyn kokar in). Häll i grädden (mängden beror på din egen smak och hur mycket vätska som återstår, det ska bli en fin gräddbuljong som räcker åt alla) efter ytterligare 5 minuter. Smaksätt med dragon, rör om och smaka av med salt och nymald svartpeppar. Hela koktiden beräknas till knappt 20 minuter (lika lång tid som det tar för kycklingen att eftersteka).

5. När kycklingen är färdig tar du ut pannan och låter kycklingen vila för att inte köttsaften ska rinna ut när du skär upp den. Ställ in fyra djupa tallrikar på eftervärmen ett par minuter, medan du blandar matvetet och ärterna med grönsakerna och låter allt bli varmt.

6. Lägg upp grönsakerna och vetet på tallrikar och häll skyn över.

7. Dra av det knapriga skinnet på brösten och skär dem snett nedåt i vackra skivor som läggs på grönsakerna. Toppa med kycklingsskinnet och servera omgående.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons