Bengt-Göran Kronstam:Lär dig njuta ett moget vin!

Bengt-Göran Kronstam

Vinintresset hänger ofta samman med en lika hängiven samlarvurm. Det gäller inte bara den rent fysiska lagringsförlustelsen, utan kan lika gärna kanaliseras i smakminnen, resmål och upplevelser. Men allra bäst är förstås ”the real thing”, en välfylld vinkällare eller åtminstone en vinkyl där du kan förädla dina rariteter för framtida njutning.

Publicerad
Annons

Till saken hör att mer än nio av tio vinflaskor är tömda inom ett dygn efter att de lämnat butiken. En förkrossande majoritet av dagens viner görs följaktligen för att kunna konsumeras omgående. Detta har förstärkt våra smakpreferenser i samma riktning och det riktigt finstämda, åldersfixerade vinet kräver både erfarenhet och nyfikenhet. Å andra sidan kan ett moget vin ge oändligt mycket mer än att rusa förbi Systemet på hemvägen för att hitta något till fredagsmyset.

En förkrossande majoritet av dagens viner görs följaktligen för att kunna konsumeras omgående.

Generellt kan sägas att vin är betydligt mindre känsligt än det brukar påstås. Att vinet skulle bli för gammalt är i de flesta fall inget överhängande hot. I princip ska alla viner klara sig minst ett år efter skörd. Detta gäller också veckans nyheter, som Systembolaget släpper när butikerna öppnar på fredagen och som du hittar i länken nedan, med ett enda undantag: sherryn.

Fino och manzanilla är extremt lagringskänsliga. Det är därför buteljerna är nästan ogenomträngligt mörka. Producenterna hävdar dessutom att flaskan ska tömmas i samma sekund som korken är dragen, en regel som det är ett nöje att följa om du äntligen förstått att detta vin är ett unikum till charkuterier, sushi och de flesta andra munsbitar.

Annons
Annons

Men i övrigt har du här viner som förvisso kan drickas nu, men som med tiden kommer att utvecklas till en större, mångfacetterad smakupplevelse, oavsett om det är en mörk garderob, en vinkyl, matkällare eller tjusiga källarvalv. Först en kort vägledning i konsten att uppnå den perfekta mognaden. Här har du sju sköna skäl till en större vinupplevelse:

1. Blanda och ge! Planera redan från början för att du ska hinna dricka upp vinerna i den takt de mognar. Köp aldrig mindre än två flaskor av varje vin, men fyll inte vinkällaren lådvis med sådant som mognar i samma takt.

2. Köp magnum, om det är möjligt! Den större flaskan har en smalare hals i förhållande till flaskans volym och därmed också en mindre luftbubbla. Ju långsammare vinet utvecklas, desto godare blir det.

3. Överdriv inte! Det gäller både pris, mängd och lagringstid. Glöm aldrig att det är betydligt roligare att dricka vin än att spara eller investera i det.

4. Låt inte snålheten bedra visheten! Se till att du dricker ur i samma takt som du fyller på och var inte rädd för att korka upp dyrgriparna. Det enda du behöver ångra är det vin du inte köpt eller inte korkat upp.

5. Glöm romantiken! Släpp bara in gäster som uttryckligen ber om det och då bara kortvarigt. Stearinljus är mysigt, men temperaturen stiger snabbt. Att kombinera vinlagring med provningsrum är en ännu sämre idé.

6. Kontrollera vilka krav ditt försäkringsbolag ställer på inbrottsskyddet. Och tänk på att affektionsvärdet av en sparad butelj kan vara långt högre än det rent ekonomiska.

7. Rätt glas är en förutsättning för att uppleva riktigt mogna viner. Det kräver en generös kupa som ska vara bred och inte för hög. De fina mognadstonerna är nämligen inte lika flyktiga som alkoholen.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons