ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Reportage

Svensk textilindustri får liv med ekotrenden

Tekoindustrin i Borås tog slut under 70-talet men nu hoppas man på en comeback.
Tekoindustrin i Borås tog slut under 70-talet men nu hoppas man på en comeback. Foto: Anders Sporsén Eriksson

Under 2015 landade den svenska klädexporten på drygt 15 miljarder kronor. En ökning med 1,5 miljarder kronor jämfört med tidigare år. Utsikterna för en i stort sett utdöd svensk textilindustri börjar se ljusare ut och arbetet med att åter göra Borås till en textil huvudstad har startat.

Anders Sporsén Eriksson
Publicerad

När man kliver av tåget vid Borås central ligger en spektakulär kontorskub i ljusgrått glas till höger – Gina Tricots huvudkontor. Gina Tricot, ett familjeföretag med rötterna och basen i den gamla tekostaden Borås. Ett företag som har sociala uppförandekoder och jobbar med sin miljöprofil. Samtidigt jobbar man med ”fast fashion” där låga priser, ständiga nyheter och snabb omsättningshastighet är huvudingredienser.

Inga av klädföretagets produkter tillverkas i Borås eller övriga Sverige. Sen tekoindustrin här i början av 70-talet gick i graven är det väldigt lite textilier som gör det. Produktionen sker i billiga låglöneländer under många gånger svåra förhållanden. Men alltfler inser att dagens textilindustri är ohållbar. Enligt websajten EcoWatch är textilindustrin världens näst mest miljöförstörande verksamhet efter oljeindustrin. Frågan är om det kan det ge utrymme för Borås och Sveriges mer eller mindre utdöda tekoindustri att åter vakna till liv.

Laddar…