RecensionNya filmer

A quiet place part IIPåfrestande spännande skräckthriller

Noah Jupe, Millicent Simmonds och Emily Blunt i ”A quiet place part II”.
Noah Jupe, Millicent Simmonds och Emily Blunt i ”A quiet place part II”. Foto: Paramount/UIP

Handlingen må låta hur dum som helst men ”A quiet place part II” är en tajt, ovanligt välspelad och mästerligt klippt film.

Publicerad
Största möjliga tystnad krävs i ”A quiet place part II”.

Största möjliga tystnad krävs i ”A quiet place part II”.

Foto: TT
Annons

Tystnad som premiss för en skräckfilm är visserligen inte det minsta ny, men frågan är om någon renodlat den snyggare än John Krasinski i den minimalistiska succéthrillern ”A quiet place”, där jorden invaderats av mordiska aliens med extremhörsel som triggas av ljud och sätter klorna i allt, och alla, som låter.

I den pandemiförsenade uppföljaren är pappan Lee, Krasinskis egen rollfigur, borta – han dog i slutet av ettan – och kvar finns hans hårt prövade familj med den nyförlösta frun Evelyn och de alltjämt tre barnen (en lillebror blev uppkäkad i ettan) på jakt efter ett nytt boende. Efter en vandring där sonen Marcus skadar benet i en björnfälla hamnar de hos gamle bekantingen Emmett i en övergiven fabrik. Här är den främsta tillgången en ljud- och lufttät förbränningsugn där man kan stänga in sig några minuter och prata utan risk för att monstren hör (gissa om det kommer att fungera friktionsfritt?).

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons