Ni kan inte bara dra ur sladden

Ett av de verk som visades – och det som väckte störst upprördhet – var ”Standing on a watermelon in the Dead Sea”, av den israeliska konstnären Sigalit Landau och ”Leap of Faith (Getting Over)” © Maria Miesenberger.
Ett av de verk som visades – och det som väckte störst upprördhet – var ”Standing on a watermelon in the Dead Sea”, av den israeliska konstnären Sigalit Landau och ”Leap of Faith (Getting Over)” © Maria Miesenberger. Foto: Jennifer Dysell/ TT

När rektor Lars Strannegård ställde ut samtida konst på Handelshögskolan väckte det starka känslor bland eleverna. Här skriver han om varför det är så viktigt att konsten får fortsätta provocera. Del 5 av 8.

SvD
Uppdaterad
Publicerad
Annons

”Om ni gör så här är ni inte värdiga att vara studenter här”, sa jag till studentkårens ordförande. ”När ni ser något ni inte gillar kan ni inte bara rycka ur sladden. Så fungerar det inte här, och så kan man inte bete sig ute i samhället.” Jag hade kallat till mig studentkåren för ett samtal hemma i mitt vardagsrum efter en incident på Handelshögskolan: Några studenter hade blivit upprörda över ett konstverk som hade placerats i skolans stora atrium. Ska man vara ärlig kanske detta också var lite av min förhoppning: Jag ville att studenterna skulle få ta del av konst som väckte känslor, som fick dem att tänka till och prata med varandra.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons