Boken om Wittgenstein och Hitler är ett falsarium
Teorin om att den blivande filosofen Wittgenstein och den blivande diktatorn Hitler skulle ha varit klasskamrater och haft inflytande på varandra kan kastas på sophögen – det rör sig om ett falsarium.
Fråga: ”Är det sant att Adolf Hitler och Ludwig Wittgenstein var skolkamrater och påverkade varandra under några av de mest formativa åren av deras liv? Jag har sett rykten om det på nätet. Men är det sant?”
Dick Harrison: Nej, det är inte sant. Visserligen gick de i samma skola (realskolan i Linz), men inte i samma årskurs. Wittgenstein gick två klasser högre upp trots att pojkarna var jämnåriga; Hitler var tvungen att gå om en årskurs (eftersom han var trög) medan Wittgenstein flyttades upp en årskurs i förväg (eftersom han var smart). Det saknas belägg för att pojkarna kände varandra. Att det likväl cirkulerar rykten om att den blivande diktatorn och den blivande filosofen var bekanta beror på boken ”The Jew of Linz”, skriven av den australiska författaren Kimberley Cornish, som publicerades 1998. Här lanseras tesen att Hitler som barn lärde sig att avsky Wittgenstein och att detta utgjorde grunden för hans sedermera lika välkända som förödande antisemitism. Cornish hävdar också att Wittgenstein, förutom att vara filosof, blev kommunistisk spion och spelade en nyckelroll i överförandet av hemlig information från Storbritannien till Sovjetunionen under andra världskriget.