Lättlagad vego för lata sommardagar

Under lediga och lata sommardagar kan det vara skönt att inte behöva lägga så mycket tid på matlagningen. Här är tre snabba rätter som passar bra till lunch eller kanske till en lättare middag.

Publicerad
Recept: Ylva Bergqvist.

Recept: Ylva Bergqvist.

Foto: Lennart Weibull
Recept: Ylva Bergqvist.

Recept: Ylva Bergqvist.

Foto: Lennart Weibull
Recept: Ylva Bergqvist.

Recept: Ylva Bergqvist.

Foto: Lennart Weibull
Recepten är hämtade ur ”Mera vego på 30 minuter” av Ylva Bergqvist, foto Lennart Weibull. Bonnier fakta.

Recepten är hämtade ur ”Mera vego på 30 minuter” av Ylva Bergqvist, foto Lennart Weibull. Bonnier fakta.

Foto: Lennart Weibull
Annons
Recept: Ylva Bergqvist.

Recept: Ylva Bergqvist.

Foto: Lennart Weibull

Tortellini i ärtbuljong med basilika och citron

Recept: Ylva Bergqvist. Foto: Lennart Weibull

4 portioner

  • 500 g vegetarisk fylld pasta, t ex tortellini eller ravioli
  • 1 purjolök, det vita
  • 2 msk konc grönsaksfond eller 2 umami­buljong­tärningar
  • 8 dl vatten
  • 3 dl frysta gröna ärtor, tinade
  • Saften av 1/2 citron
  • 3 msk näringsjäst
  • 50 g smör eller 4 msk visp- eller havregrädde
  • Olivolja, salt, svartpeppar och strösocker
  • Färsk basilika och riven lagrad ost till servering

1. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.

2. Strimla purjolöken. Fräs den mjuk i lite olja i en stor kastrull. Tillsätt fonden eller buljong­tärningarna och vattnet. Koka i 5 minuter.

3. Tillsätt hälften av ärtorna och koka i ytterligare ca 5 minuter, tills de är mjuka.

4. Mixa buljongen skummig med citronsaft, näringsjäst och smör eller grädde. Smaka av med salt, peppar och socker.

5. Lägg pastan och resten av ärtorna i djupa tallrikar, häll på buljongen och toppa med basilika och riven ost.

Annons
Annons
Recept: Ylva Bergqvist.

Recept: Ylva Bergqvist.

Foto: Lennart Weibull

Tips! Om du äter parmesanost kan du låta en parmesanskalk koka med i buljongen. Den ger fin umamismak. Ta upp den innan du mixar soppan.

Vispad ricotta med citronmarinerad zucchini och rostade linser

Recept: Ylva Bergqvist. Foto: Lennart Weibull

4 portioner

  • 1 burk kokta gröna linser, ca 400 g (ca 3 dl)
  • 1/2 citron
  • 2 tsk flytande honung
  • 350 g zucchini
  • 500 g ricotta
  • 50 g lagrad hårdost eller fetaost
  • 60 g skalade pistaschnötter
  • 300 g melon eller 2 mogna päron eller persikor
  • 1 påse späd sallat à 80 g
  • Olivolja, salt och svartpeppar
  • Färsk mynta och chiliflakes till servering

1. Sätt ugnen på 250 grader grill.

2. Skölj linserna och torka dem torra. Blanda med 1 msk olja och krydda med salt. Bred ut på en plåt och ställ in högt upp i ugnen. Rosta 15–20 minuter tills linserna är knapriga. Rör om då och då och kolla så att de inte bränns vid. Öka tiden om det behövs.

3. Riv skalet på citronen fint och pressa ur saften. Blanda saften med honung och ca 3 msk olivolja till en dressing. Smaka av med salt och peppar.

4. Skiva zucchinin tunt, gärna med mandolin eller osthyvel. Blanda med dressingen.

5. Mixa eller vispa ricotta och citronskal i matberedare eller med elvisp till en slät kräm. Smaka av med olivolja, salt och peppar. Ställ kallt.

6. Riv osten och hacka pistaschnötterna grovt. Skär frukten i bitar.

7. Klicka ut ricottan på tallrikar. Blanda alla övriga ingredienser och lägg på dem. Ringla över lite olja och toppa med mynta och chiliflakes.

Annons
Annons
Recept: Ylva Bergqvist.

Recept: Ylva Bergqvist.

Foto: Lennart Weibull
Recepten är hämtade ur ”Mera vego på 30 minuter” av Ylva Bergqvist, foto Lennart Weibull. Bonnier fakta.

Recepten är hämtade ur ”Mera vego på 30 minuter” av Ylva Bergqvist, foto Lennart Weibull. Bonnier fakta.

Foto: Lennart Weibull

Ugnsbakade ägg med spenat

Recept: Ylva Bergqvist. Foto: Lennart Weibull

Det går förstås att använda färsk spenat istället för fryst men eftersom det går åt mycket brukar det inte vara en lönsam affär. Om du inte odlar egen spenat, förstås.

4 portioner

  • 450 g fryst hackad spenat
  • 1/2 tsk chiliflakes
  • 1 burk kokta gröna linser, ca 400 g (ca 3 dl)
  • 150 g färskost med vitlök och örter, t ex boursin
  • 1 dl vispgrädde
  • 4 ägg
  • 75 g riven lagrad hårdost eller getost
  • Olivolja, salt och peppar
  • Gräslök och rostat bröd till servering

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Lägg spenaten i en stor stekpanna och värm tills den tinat. Tillsätt chiliflakes och lite olja och fräs i 1 minut. Skölj linserna och blanda ner dem i pannan tillsammans med färskost och grädde. Koka upp och krydda med salt och peppar.

3. Lägg röran i fyra portions­formar eller låt den vara kvar i stekpannan om denna är ugnsfast. Gör gropar i röran och knäck i äggen. Krydda med salt och peppar, strö över osten.

4. Ställ in i ugnen och grädda i ca 10 minuter eller tills gulan precis har stelnat. Klipp över gräslök och servera rätten ljummen med rostat bröd.

Recepten är hämtade ur ”Mera vego på 30 minuter” av Ylva Bergqvist, foto Lennart Weibull. Bonnier fakta. Foto: Lennart Weibull
Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons