Kontroversiella lagar kan införas i Ryssland

Verksamheter som syftar till att öka intresset för vetenskap och forskning i Ryssland, som det här evenemanget kallat Geek Picnic i Moskva sommaren 2019, kan få svårare att verka efter ändringarna i utbildningslagen och en kommande tillhörande förordning. Men även mer reguljär forskning, samarbeten mellan ryska och utländska universitet, samt kultur- och människorättsarbete kan påverkas.
Verksamheter som syftar till att öka intresset för vetenskap och forskning i Ryssland, som det här evenemanget kallat Geek Picnic i Moskva sommaren 2019, kan få svårare att verka efter ändringarna i utbildningslagen och en kommande tillhörande förordning. Men även mer reguljär forskning, samarbeten mellan ryska och utländska universitet, samt kultur- och människorättsarbete kan påverkas. Foto: Gavriil Grigorov/TASS/TT

Vetenskapsvärlden i Ryssland rasar efter förslag på ändringar i utbildningslagen. Allt från föreläsningar till podd-inspelningar kan behöva regeringens godkännande.

Uppmuntran till självcensur, anser experter.

Tatiana Kireeva/TT
Publicerad
Annons

Den nya lagen ska träda i kraft den 1 juni i år och kommer att ge regeringen rätt att kontrollera den så kallade "folkupplysningsverksamheten" – ett nytt begrepp som samtidigt förs in i den ryska utbildningslagen. Lagen innebär också att alla avtal om internationellt samarbete vid utbildningsorganisationer måste godkännas av regeringen, med undantag för studentutbyte.

– Man inför en stor osäkerhet inom utbildnings- och vetenskapsvärlden och inom frivilligorganisationer eftersom definitionen av vad som är upplysningsverksamhet är väldigt bred. Och det öppnar för tolkningar, säger Carolina Vendil Pallin på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons