Göteborgs filmfestival hedrar Ruben Östlund

Ruben Östlund tilldelas 2021 års hederspris, Nordic Honorary Dragon award, av Göteborgs filmfestival. Arkivbild.
Ruben Östlund tilldelas 2021 års hederspris, Nordic Honorary Dragon award, av Göteborgs filmfestival. Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani/TT

Göteborgs filmfestival satsar visserligen på temat social distans. Men tanken är att den digitala festivalen ska bli en gemensam upplevelse. ”Det ska inte kännas som att logga in på en filmtjänst”, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare.

Miranda Sigander/TT
Publicerad
Jonas Holmberg, konstnärlig ledare för Göteborgs filmfestival, är stolt över filmerna i årets digitala festival.

Jonas Holmberg, konstnärlig ledare för Göteborgs filmfestival, är stolt över filmerna i årets digitala festival.

Foto: Björn Larson Rosvall/TT
Annons

Den andra vågen av smittspridning satte stopp för förhoppningen om att Göteborgs filmfestival skulle bli det första stora kulturella evenemanget post corona. Nu blir det i stället en helt digital version av festivalen, med ett betydligt mer slimmat program än vanligt.

– Det kändes sorgligt när vi fattade beslutet, men också skönt. Nu har vi haft tid på oss att skapa en digital filmfestival, som ska kännas som en "händelse", inte som en samling filmer på en strömningstjänst. Då är det viktigt att hålla antalet filmer nere för att kunna ge varje film det engagemang som behövs. Och jag är väldigt stolt över filmerna, säger Jonas Holmberg.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons