”Till sill finns ingen bättre kompis än sherry"

I sommar öppnar Mikael Nypelius restaurangen Nyplings Mat & Vin i Visby.
I sommar öppnar Mikael Nypelius restaurangen Nyplings Mat & Vin i Visby. Foto: Erik Dahlström

Om Mikael Nypelius i början av sin vinkarriär mest försökte få vinerna att passa in i en mall är det nu känslorna som styr.

– Det har ibland känts som om min vinsmak åkt berg- och dalbana, säger gotlänningen som flyttar hem till Visby för att öppna restaurang.

Publicerad
Annons

Efter många år bakom bardiskar, trancheringsvagnar, på vingårdar i allehanda länder och nu senast som ansvarig för matsalshantverket på stjärnkrogen Bhoga i Göteborg, vänder Mikael Nypelius hem till Gotland för att slå upp dörrarna till sin egen drömkrog. I sommar öppnar Mikael Nypelius Nyplings Mat & Vin i Visby. Här ska mat och vin enas med glädje, kreativitet och en rejäl dos gotländsk passion.

Vad kännetecknar ett gott vin?

– Ett riktigt gott vin ger energi och sprider glädje. Att vin påverkar mig så starkt är just för att det framkallar känslor och är så tätt sammankopplat med glada stunder. De flesta vindrickare känner nog igen sig. Ju djupare man tar sig in i vinvärlden – desto mer dofter och smaker upptäcker man. Det ger en känsla av område och producent, vilket ger vinet en personlighet. Det är den här personligheten jag söker i ett vin. Precis som med människor så är ett givande samtal med en ny eller gammal bekant bland det mest glädjande som finns – likadant kan jag känna för ett vin.

En vinregion att uppmärksamma?

Annons
Annons

– Har precis kommit tillbaka från Jerez och kan inte tycka annat än att det dricks alldeles för lite sherry här hemma. Jag älskar sill och till sill finns det ingen bättre kompis än en torr fino eller manzanilla Sherry – kom ihåg det till midsommar!

Till sill finns det ingen bättre kompis än en torr fino eller manzanilla sherry – kom ihåg det till midsommar.

Hur är din Sommelierstrategi?

– Det har varit viktigt att inte fastna i den klassiska restaurangklyschan; ”något för alla”. Framförallt har det att göra med att jag haft förmånen att arbeta på restauranger dit gäster söker sig för att de vill uppleva vår filosofi. Därmed vill de flesta uppleva något nytt, oväntat, roligt och gott. För mig är det viktigt att gästen kan känna dryckens personlighet. Jag vill förmedla varför vi serverar det här, varifrån vinet kommer och vem personen bakom det är.

Hur har ditt vinintresse utvecklats genom åren?

– Jag har alltid försökt att trycka undan förutfattade meningar vad gäller stilar, områden och producenter varpå det ibland känts som att min vinsmak åkt berg- och dalbana och ändrats från år till år. När jag började läsa och jobba med vin var jag ganska analytisk och försökte få viner att passa in i en mall. Nu är det mycket mer känsla som styr.

Det har ibland känts som att min vinsmak åkt berg- och dalbana.

Något du skulle vilja ändra på?

– Får jag svara fritt? Då skulle jag göra något åt situationen för lantbrukare i Sverige. Att mjölkgårdar tvingas i konkurs på löpande band samtidigt som det nästan kostar mer för en grisbonde att föda upp en gris än vad man får betalt för den och detta i en tid då hela Sverige skriker efter att handla Svenskt och gärna närodlat är väldigt konstigt och skrämmande. Vem kommer vilja odla våra grönsaker och ta hand om våra mjölkkor i framtiden med den här utvecklingen?

Vad dricker du gärna just nu?

– Förutom sherry så får det gärna vara saftiga röda viner från Loire eller varför inte en höghöjds-garnacha från Gredosbergen i Spanien.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons