”Budgeten är ett dråpslag mot kollektivtrafiken”

Regeringen har kallat budgeten en ”game-changer” för klimatet. Vi håller inte med, skriver artikelförfattarna.
Regeringen har kallat budgeten en ”game-changer” för klimatet. Vi håller inte med, skriver artikelförfattarna. Foto: Henrik Isaksson/TT

Pandemins effekter kommer att leda till stora besparingar i kollektivtrafiken. Budgeten innebär ett otillräckligt statligt stöd. Det är ett dråpslag mot branschen och mot klimatpolitiken, skriver företrädare för flera kollektivtrafikbolag.

Publicerad
Annons

Sveriges kollektivtrafik har utvecklats till en av världens främsta. I Stockholm är andelen kollektivtrafikresenärer så stor att endast mångmiljonstäder som Hongkong, Singapore och New York kan mäta sig med hur stor andel av befolkningen som reser kollektivt till jobbet. I Stockholm byggs ny tunnelbana, i både Malmö och Göteborg pågår ett intensivt arbete med att introducera nya klimatsmarta elbussar. Flera svenska städer är redan helt elektrifierade och banbrytande teknik med självkörande fordon prövas på flera håll. Allt fler länder riktar sina blickar mot Sverige för att lära sig om grön omställning till en mer hållbar transportsektor.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons