Fågelsång återfår klangen under lockdown

Vitkronad sparv återfår snabbt sin mer omfångsrika sång när trafikbullret upphör, visar en ny studie. Arkivbild.
Vitkronad sparv återfår snabbt sin mer omfångsrika sång när trafikbullret upphör, visar en ny studie. Arkivbild. Foto: Wolfgang Wander / CC BY-SA

När trafiken minskade under pandemins nedstängningar började stadsfåglar sjunga med fler nyanser, enligt en ny studie.

– Trots att de har blivit utsatta för buller i flera decennier så hittar de snabbt tillbaka till sin tidigare sång. Det är trösterikt, säger ekologen Jan Olof Helldin.

Jörn Spolander/TT
Publicerad
Annons

I bullriga stadsmiljöer tvingas många fåglar till en mer förenklad sång, med färre nyanser och starkare och pipigare toner som tränger igenom det lågfrekventa trafikbruset. Samma fenomen har för övrigt observerats hos oss människor och kallas för Lombardeffekten. När bakgrundsljudet ökar börjar vi omedvetet prata med ljusare röst och högljutt betona stavelserna extra noga, och det krävs en viljeansträngning för att faktiskt sänka rösten.

En intressant fråga inom forskarvärlden är hur pass permanenta sådana här beteendeförändringar är bland djur som tvingas anpassa sig till olika former av miljöstörningar under lång tid. Finns till exempel den ursprungliga fågelsången kvar trots att fåglarna har tvingats sjunga en förenklad version av artens trudelutt i flera generationer?

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons