Nu intar de Akademien: ”Historisk förändring”

Tillträdande akademiledamöterna Tua Forsström, Anne Swärd, Ellen Mattson, och Åsa Wikforss möts för första gången alla fyra i Börshuset i Gamla stan.
Tillträdande akademiledamöterna Tua Forsström, Anne Swärd, Ellen Mattson, och Åsa Wikforss möts för första gången alla fyra i Börshuset i Gamla stan. Foto: Fredrik Sandberg/TT

För första gången tar fyra kvinnor samtidigt sitt inträde i Svenska Akademien. Den 20 december är en historisk dag för den anrika institutionen – och redan nu har de nya ledamöterna känt av omvärldens förväntningar.

Elin Swedenmark/TT
Publicerad
Annons

Det är sent i oktober då Akademiens fyra nya ledamöter för första gången möts i Börshuset i Stockholm. När de i december tar sitt inträde jämnas den skeva könsbalansen ut en smula, från två till sex kvinnor. Valet av de fyra möttes till övervägande del av klang och jubel i kulturvärlden, efter ett år då Akademien genomlevt en av sina största kriser någonsin.

Sedan dess har ännu en storm svept in över institutionen, i samband med att Peter Handke valdes till 2019 års litteraturpristagare. Men kontroverserna avskräcker inte de nya ledamöterna.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons