ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

RecensionNya filmer

Knives out

Daniel Craig verkar ha kul varenda sekund

Daniel Craig, LaKeith Stanfield och Noah Segan i ”Knives out”.
Daniel Craig, LaKeith Stanfield och Noah Segan i ”Knives out”. Foto: Claire Folger/Lionsgate/TT

Knarriga trappor, hemliga dörrar och ett mystiskt mord. Också Daniel Craigs privatdetektiv som oupphörligen puffar på en tjock cigarr. Trots förutsägbarheten är det här en genuint underhållande mordsåpa.

Anna Hellsten
Publicerad

En mordsåpa skulle man kunna kalla det, Rian Johnsons klipska och skojiga film som inleds med att den stenrike författargubben Harlan Thrombey hittas med halsen avskuren i sitt pampiga hem någonstans på Massachusetts landsbygd, morgonen efter att han firat 85-årsdagen med sina närmaste. 

In i mysteriet kliver så två halvsmarta lokalsnutar och den slirige, men briljante, privatdetektiven Benoit Blanc (Daniel Craig), som inte är lika övertygad som polisen om att den avlidne skurit halsen av sig själv. Bland Harlans tillsynes välanpassade familjemedlemmar finns nämligen åtskilliga potentiella mördare. Kanske är det den paranta dottern Linda (Jamie Lee Curtis i en ström av snygga byxdressar), eller hennes misstänkt övertrevlige man (Don Johnson)? Kanske svärdottern Joni (Toni Colette), en fladdrig änka med ett wellness-imperium? Kan det vara tonåringen Jacob som till sina liberala släktingars fasa tillbringar all sin vakna tid på alt right-forum?

Laddar…