Ingrid Svensson:Forskaren som lät Prousts hertiginna träda fram i ljuset

Elisabeth de Riquet de Caraman-Chimay gift Greffulhe  (1860–1952), Geneviève Halévy gift  Bizet gift Straus (1849–1926) och  Laure de Sade gift  de Chevigné (1859–1936).
Elisabeth de Riquet de Caraman-Chimay gift Greffulhe (1860–1952), Geneviève Halévy gift Bizet gift Straus (1849–1926) och Laure de Sade gift de Chevigné (1859–1936). Foto: Heritage Image Partnership Ltd/TT, Gianni Dagli Orti/TT, Icom/TT

Bakom den vackra, intelligenta och förmögna romanfiguren hertiginnan de Guermantes i ”På spaning efter den tid som flytt” döljer sig inte mindre än tre verkliga förebilder. Dessa kvinnoöden tillägnas nu en ny internationellt uppmärksammad biografi.

Ingrid Svensson
Publicerad
Annons

Det finns en scen i Marcel Prousts mästerverk ”På spaning efter den tid som flytt” som avslöjar ytlighet, snobbism och okänslighet. Den dödssjuke Charles Swann söker upp sina vänner hertigen och hertiginnan de Guermantes. De är på väg till en middag, bagatelliserar Swanns situation och hastar upp i vagnen. Då upptäcker hertigen det oerhörda. Hertiginnan har svarta skor till en röd toilett. Hon måste genast se till att byta till röda skor. Till detta triviala har de tid.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons