Annons

Så fungerar elbilar – svaren på dina frågor

I takt med att intresset för elbilar och laddhybrider ökar gör även frågorna om laddtider och räckvidd det. Här svarar Volvo på flera återkommande frågor.

Varje dag får Kundsupport på Volvo Car Sverige frågor gällande elektrifierade bilar. Här är svaren på några av de vanligaste frågorna.

Hur lång tid tar det att ladda bilen?

Laddtiden beror på strömstyrkan i anslutningen och hur mycket ström bilens laddare klarar av att ta emot. Volvo rekommenderar en laddbox med 10 ampere och då tar det 3,5 timmar att ladda en Volvo laddhybrid. Svagare strömstyrka ger längre laddtid.

Var kan jag ladda min bil?

Det viktigaste med en laddbar bil är att du har laddmöjlighet där du parkerar längre tid, hemma, på jobbet eller pendelparkeringen. Då har du varje dag en fulladdad bil redo att ta dig dit du vill. Det finns också allt fler möjligheter att ladda på andra platser. Snabbmatsrestauranger, bensinstationer och många fler ger möjlighet att ladda.

Hur fungerar snabbladdning?

Snabbladdare finns tillgängligt på allt fler ställen. Då laddas batteriet med likström och hög strömstyrka, direkt in i batteriet. För att bilen skall kunna snabbladdas krävs att den är förberedd för det. De allra flesta elbilar går att snabbladda, men inte elhybrider. Snabbladdning sliter på batteriet och skall användas sparsamt.

Hur långt kommer jag på en laddning?

Räckvidden beror på batteriets kapacitet och bilens vikt. Med en laddhybrid kan du ofta köra cirka 45 km på ren eldrift. Laddhybriden kan också köras i hybridläge då el- och bensinmotor samarbetar för att minska bränsleförbrukningen och har då oändlig räckvidd. Elbilar har som regel en räckvidd på 300–500 km med ett fulladdat batteri.

Vad kostar det att köra på el?

Om du kör på eldrift drar bilen cirka två kilowattimmar per 10 km. Laddar du hemma kostar en kilowattimme 1–1,50 kronor och du kör då för 2–3 kr/mil. Det är oftast billigast att ladda hemma och med Volvo On Call kan du styra så att bilen laddar på natten, då elen är billigare.

Hur fungerar värmen?

I en laddhybrid används bensinmotorn för att skapa värme och i en ren elbil värms bilen med elvärme. Volvos laddbara bilar kan du förvärma eller kyla när de är anslutna till en laddare. Då används ström direkt från nätet, utan att påverka laddning och bränsleförbrukning.

Volvos utbud

Alla Volvomodeller finns som laddhybrider, SUV, kombi och sedan. Volvo presenterade också nyligen sin första helt eldrivna bil, SUVen XC40 Recharge. En bil som kommer att ha omkring 400 km räckvidd på ett fulladdat batteri.