Annons

Högsta betyg i säkerhet för Volvos nya elbil

I oktober drog Volvo skynket av sin första helt eldrivna bil. XC40 Recharge har en räckvidd på över 40 mil.

Volvos mycket populära kompakta SUV som i elversion kommer att ha hela 408 hästkrafter och en räckvidd på 40 mil. Bilen är också startskottet för en serie helt elektriska bilar där Volvo kommer att lansera en ny modell om året de kommande fem åren.

Rolig att köra med ordentlig räckvidd

XC40 Recharge är en härlig bil att köra. Sammanlagda effekten är hela 408 hästkrafter och 0–100 km/h avverkas på 4,9 sek. Det är också en i högsta grad användbar bil, till exempel finns den med dragkrok och släpvagnsvikten är på 1500 kg. Batteriet på 78 kWh ger en räckvidd på över 40 mil och går att snabbladda till 80 procent på 40 minuter.

Högsta säkerhet

Volvo XC40 med förbränningsmotor har fått högsta betyg för säkerheten. XC40 Recharge blir minst lika säker och Volvo introducerar även ett nytt säkerhetssystem, ADAS. Här samarbetar kameror, ultraljuddssensorer och radar för att undvika olyckor. ADAS är också en plattform för en kommande introduktion av självkörande bilar.

Uppdateras som mobilen

Som första företag i världen inleder Volvo Cars ett samarbete med Google kring integrering av ett Android-drivet infotainmentsystem i bilen.

– Vi ger dig äntligen samma upplevelse i din bil som du är van vid på din telefon, men anpassat för säker interaktion under körning, säger Henrik Green som är utvecklingschef på Volvo Cars.

Elektriska XC40 blir också den första Volvon som kommer att ta emot uppdateringar av mjukvara och operativsystem på samma sätt som din smartphone.

– Genom att införa over-the-air-uppdateringar för allt från underhåll till helt nya funktioner kan bilen hållas lika fräsch som dina andra digitala produkter, alltid med de senaste och bästa funktionerna, säger Henrik Green.

Helt elektriska XC40 kommer alltså att fortsätta utvecklas och förbättras över tid, snarare än att redan ha nått sin topp när den lämnar fabriken.

Praktisk och funktionell

XC40 Recharge är en rakt igenom funktionell bil. Bilen är ständigt uppkopplad med många smarta funktioner, i kupén finns många praktiska förvaringsfack och bagaget är rymligt flexibelt. Dessutom finns ingen motor under motorhuven, istället ett väl skyddat och lättåtkomligt förvaringsfack på drygt 30 liter, ett perfekt ställa att lägga laddkablarna.