KrönikaVeckans bästa vin
Biodynamiskt, etiskt eller naturvin? Många är frågorna när det gäller att hitta ett vin som är så hållbart tillverkat som möjligt. Vilken vägledning behöver vinkomsumenten?
I dagarna släppte Världsnaturfonden, WWF, sin guide om vilket kött som är okej för oss att köpa och äta. Den visar att det verkligen inte är lätt att hitta en köttbit som både är schysst mot klimatet och djuret. Minst lika ogenomtränglig kan vindjungeln kännas för den som vill göra ett medvetet val bland pavorna.
I ”köttguiden” handlar det om klimatpåverkan, biologisk mångfald, kemiska bekämpningsmedel, djurvälfärd och antibiotika. Det sistnämnda verkar fler och fler köttproducenter ha koll på, men i övrigt är det ganska dyster läsning. Enligt WWF finns det inte ett nöt- eller lammkött vi kan köpa som inte påverkar klimatet negativt. Aningen bättre är det med gris och kyckling. I övrigt verkar KRAV-certifierat kött generellt sett klara sig bättre, likaså svenskt ekologiskt kött. Svenskt viltkött är det enda som får grönt ljus rakt igenom.
Många har förstås reagerat mot listan och en initierad person kan säkert ha ett och annat att invända. Men WWF är tydliga med att de inte vill att vi ska sluta äta kött, bara tänka till innan vi handlar, och för mig som ”vanlig” konsument blir guiden ändå en bra vägledning.
Samma vägledning som många vinkonsumenter vill ha. De mest initierade behöver den inte, de har kanske redan besökt vingårdar och har hyfsad koll på vad som är schysst och inte. Men de flesta har lagt sin tid på annat och vill snabbt göra ett bra val framför hyllan i butiken. Vad är det då som gäller? Ekologiskt? Biodynamiskt? Etiskt? Hållbart? Naturvin?
De flesta hållbarhetscertifieringar ställer än så länge för olika krav, och att sätta sig in i varje enskild stämpel är ett gediget arbete.
Tyvärr finns inget enkelt svar. Hållbar vinproduktion innefattar i bästa fall motsvarigheter till alla de parametrar som WWF använder i sin köttlista, och jag tror verkligen på hållbarheten som framtidens bästa val. Men de flesta hållbarhetscertifieringar ställer än så länge för olika krav, och att sätta sig in i varje enskild stämpel är ett gediget arbete.
Så kallat naturvin följer inga regelverk alls så där måste du känna producenten på djupet för att kunna välja rätt. Det lämnar oss med etiskt, eko och biodynamiskt. Etiskt innebär schyssta arbetsförhållanden och satsningar på lokalsamhället via olika organisationer. Bra! Men det har inget i övrigt med odlingsmetoderna att göra. Så när jag får frågan om vilket vin som är schysstast rekommenderar jag i slutändan ett som är ekologiskt eller biodynamiskt certifierat. Biodynamiskt innefattar ju även en filosofi, men är alltid ekologiskt och hamnar därför under samma tak.
Ja, jag vet, för oss initierade finns en hel del att invända även mot eko-vin, men problemet är att det inte finns något bättre alternativ när vi vill ha ett snabbt svar. Och det är ju det vi vill ha när vi står vid Systembolagshyllan en fredagseftermiddag. Är dessutom ekovinet från en mindre producent, i en inte alltför tung flaska som inte har skeppats alltför långt, ja då har vi lyckats göra ett både medvetet och bra val.
Ska vinet sedan serveras till en bit kött som fått grönt ljus av WWF kan fredagsmiddagen bli så schysst som det bara går. Om vi nu vill ha kött på tallriken och vin i glasen.