Hård kritik mot dom om moms i bostäder

Oftast är vattenförbrukningen inbakad i hyran. Om den betalas separat blir det moms, enligt en färsk dom. Dåligt för miljön, tycker kritikerna.
Oftast är vattenförbrukningen inbakad i hyran. Om den betalas separat blir det moms, enligt en färsk dom. Dåligt för miljön, tycker kritikerna. Foto: Nora Lorek/TT

I många lägenheter har det, ofta för att öka miljömedvetenheten, installerats mätare för både el och vatten. Efter en dom som gått Skatteverkets väg blir det nu moms på den förbrukningen i stället för att den bakas in i hyran.

Stora aktörer på bostadsmarknaden är mycket kritiska och anser att domen är dålig för miljön.

Björn Dickson/TT
Publicerad
Annons

Sveriges allmännytta, tidigare Sabo, talar på sin hemsida om att hyresgästerna straffbeskattas när det blir moms på el och vatten som redovisas och betalas separat av varje hushåll. Hur mycket pengar det handlar om och hur kostnaden för den nya momsen ska fördelas mellan fastighetsbolagen och de boende är oklart.

– Men det blir en märkbar kostnad, antingen för fastighetsbolagen eller för hyresgästerna, säger Susanna Höglund, chefsekonom på Sveriges allmännytta, till TT.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons