Det har aldrig varit lättare att skuldsätta sig

Festen är över – studenterna får dras med rekordstora lån.
Festen är över – studenterna får dras med rekordstora lån. Foto: Jeremy Hogan/TT

I dag är det farligt enkelt för studenter att skuldsätta sig upp över öronen – för en examen som är mycket mindre värd än vad den kostade. Nej, dyra terminsavgifter är inte en garanti för en trygg framtid, skriver författaren Jia Tolentino.

Publicerad
Annons

Efter finanskrisen var nästan en av fyra belånade bostäder i USA värderade lägre än summan som deras ägare var skyldiga banken. Sextiofem procent av husägarna i Nevada hade värdelösa lån; i Arizona var det fyrtioåtta procent och i Kalifornien mer än en tredjedel. (Föga förvånande hade de flesta av dessa låntagare köpt nya hus mellan 2005 och 2008.) Bolån är den största källan till hushållens skulder i USA. Länge var den näst största källan billån. Men 2013 tog studielånen – millenniegenerationens andra utmärkande bluff – billånens plats.

Efter justering för inflation är terminsavgiften på privata universitet i USA i nuläget tre gånger högre än 1974. På offentliga universitet är terminsavgiften fyra gånger dyrare. Bilpriserna har hållit sig jämförelsevis stadiga. Medianinkomsten och minimilönen har knappt förändrats. Någon gång i mitten av nittiotalet blev det matematiskt omöjligt för studenter att arbeta sig igenom college, och de ekonomiska bidragen har knappast hållit jämna steg med glappet mellan vad studenter behöver och vad de har. Under millenniegenerationens livstid har den genomsnittliga skuldbördan fördubblats: för avgångsklassen 2003 var den genomsnittliga skulden 18 000 dollar; 2016 låg den på över 37 000 dollar. Drygt två tredjedelar av alla studenter har studieskulder när de tar examen, och nästan en fjärdedel av dessa är skyldiga 100 000 dollar eller mer. Situationen blir ofta så påfrestande att den framstår som ett regelrätt straff. Lånar man 37 000 dollar med ett Staffordlån med en löptid på trettio år, kommer man i slutändan betala över 50 000 dollar i ränta. Det offentliga skuldavskrivningsprogrammet har avslagit 99 procent av alla ansökningar. Det är i dag mycket lätt för studenter att skuldsätta sig upp över öronen – för en examen som är mycket mindre värd än vad den kostade.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons