”Som att vara i en mysig gränd i Paris”

Birger Jarlspassagen i dag, jämfört med på 60-talet då Gul & Blå intog platsen.
Birger Jarlspassagen i dag, jämfört med på 60-talet då Gul & Blå intog platsen. Foto: Johan Lindberg/Gul & Blå

Många la sig på golvet för att få på sig de trånga jeansen. SvD-läsarna har tydliga minnen från när det rådde jeansfeber på Gul & Blå i Birger Jarlspassagen tidigt på 70-talet.

Johan Lindberg
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Efter förra veckans Stockholmsgåta och artikel om Birger Jarlspassagens historia har det kommit in mängder av läsarminnen. Här är några av dessa:

Eva Bodfäldt: Det gällde att ta Saltsjöbanan i god tid på lördagsmorgonen för att komma så långt fram i kön som möjligt till Gul & Blå. Ibland löpte den ända ut på Smålandsgatan. Väl inne smet vi snabbt uppför spiraltrappan till den övre våningen där en expedit hjälpte oss att ta fram rätt storlek på jeansen. Borta var äntligen storlek 38 och 40. I stället pratade vi centilong och wideness. Byxor som äntligen passade mina 183 centimeter. Stolta bar vi dem till ett bås som slutade i axelhöjd och som rymde ett par stycken jeansköpare åt gången. Vi lade oss ned på ett brunt papper och drog på oss byxorna. ibland med hjälp av expediterna som fick dra upp blixtlåset medan vi drog ihop byxorna. Tajt var ordet! Vid ett tillfälle följde min far med. Häpet och förskräckt utbrast han ”Men snälla Eva, byxorna är för trånga”. Något som de flesta föräldrar antagligen sa till sina Gul & Blå-älskande ungar – för vi kunde omöjligen köpa något annat märke.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons