Vi är Orlando. En amerikansk tragediHilton förtjänar att bli läst på båda sidor av Atlanten

Johan Hilton.
Johan Hilton. Foto: Viktor Gårdsäter

Med sin tredje bok bekräftar Johan Hilton att han är en sakprosaförfattare som går sin egen väg – och som skriver hbtq-historia. Sebastian Lönnlöv läser en bok som förtjänar många läsare, såväl i Sverige som i USA.

Sebastian Lönnlöv
Publicerad
Annons

En tungt beväpnad 29-åring går in på gayklubben Pulse, öppnar eld och skjuter över tvåhundra skott. Det som nyss var en vanlig klubbkväll har förvandlats till en blodig massaker – och utvecklas sedan till ett mardrömslikt gisslandrama, när gärningsmannen barrikaderar sig inne på en toalett full av skadade. Många hinner förblöda innan polisens insatsstyrka slår upp ett hål i väggen och skjuter den man som just genomfört USA:s ditintills värsta masskjutning. 49 personer dör, lika många skadas och ännu fler traumatiseras svårt.

Så koncist kan man sammanfatta det terrordåd som skakade Orlando, Florida, i juni 2016. Vad Johan Hilton i stället gör är att helhjärtat fördjupa sig i denna amerikanska tragedi – men Hiltons egen text fyller bara några få av bokens 400 sidor. I stället är det de drabbade själva som får tala. Hilton har intervjuat 85 personer och brutit isär deras berättelser till repliker av varierande längd, som varvas med varandra.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons