Forskare: Inte troligt bli ”återsmittad” av corona

Foto: Johan Nilsson/TT

Kan man bli frisk från covid-19 och sedan smittas igen? Ett fåtal fall i Kina och Japan väcker frågan – men experter ställer sig skeptiska.

– Det här är inget man ska vara rädd för, säger Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet.

Peter Alestig
Publicerad
Annons

Den 29 januari testades en kvinnlig bussguide i Japan positivt för coronaviruset, rapporterar bland andra The Guardian. Kvinnan återhämtade sig relativt snabbt och friskförklarades efter ett negativt test den 6 februari – och därefter borde historien om henne vara över.

Men ytterligare ett par veckor senare började kvinnan få ont i halsen och svår hosta. I slutet av februari testades hon än en gång för viruset. Resultatet förvånade läkarna: det var positivt.

– Det finns ett fåtal sådana fall där man först har konstaterat att patienten är fri från viruset och sedan har hittat viruset igen, säger Ali Mirazimi, adjungerad professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet.

Det finns flera andra virustyper där personer kan bli smittade gång på gång av samma virus. Ett exempel är noroviruset som orsakar vinterkräksjuka. Vissa är medfött immuna mot vinterkräksjukan, medan andra drabbas gång på gång av den.

– Men det normala när man får en virusinfektion är att man får ett skydd som är aktivt ett tag – i vissa fall är skyddet livslångt, i andra fall kortare, säger Ali Mirazimi.

Annons
Annons

Och i det här fallet bör man tolka uppgifterna om återsmittade personer försiktigt, enligt Ali Mirazimi.

– Man ska komma ihåg att det kan bero på flera saker, till exempel på hur provtagningen har skett.

Hur menar du?

– Den kanske inte har skett på samma sätt eller med samma kvalitet.

Niklas Arnberg vid Umeå universitet gör samma bedömning:

– Det beror så mycket på hur noggrann man är när man tar testerna. Jag skulle säga att det här är en icke-fråga i sammanhanget, folk behöver inte gå runt och vara oroliga för att bli smittade igen, säger han.

Med detta sagt behöver inte en infektion heller betyda att man är immun mot coronaviruset för all framtid, påpekar Ali Mirazimi. Många virustyper ger ett skydd som försvinner gradvis med åren, exempelvis TBE-viruset där vaccin måste tas var tredje år. Om coronaviruset fungerar på det sättet skulle återsmittning kunna förekomma – men då med år snarare än veckor mellan smittotillfällena.

Men både Niklas Arnberg och Ali Mirazimi påpekar att vi än så länge vet för lite om viruset för att kunna dra några större slutsatser om vilken typ av skydd en infektion ger mot framtida infektioner.

– Vi får fortsätta följa hur det här utvecklas. Hur allt ser ut om ett år, det vete gudarna, säger Ali Mirazimi.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons