Kocken: ”McDonald’s äppelpaj är fest i bilen”
Falafel, hamburgare och kycklingvingar – snabbmaten matprofilerna inte kan vara utan.
1 / 10
Gustav Otterberg: Pizza
Gustav Otterberg chefar över köket på Grand Hotel i Saltsjöbaden, och har tidigare arbetat som köksmästare på Ekstedt, Artipelag och Lejontornet. Han tackar inte nej till pizza eller kebab.
– Pizza och kebab räknas ju som skräp- och snabbmat. Men det är inte skräp om det görs rätt – all mat kan i min värld vara skräpmat.
2 / 10
Fredrik Eriksson: Varmkorv
Fredrik Eriksson är en av Sveriges mest prisade kockar, med erfarenhet från svenska och franska toppkrogar, Bocuse d’Or, Nobelfester, kungabröllop och tv. Han driver Långbro värdshus och Restaurang Nationalmuseum. Hans snabba hungerstoppare är en klassisk varmkorv.
– På landet har jag alltid stockholmare i frysen. Jag grillar dem över eld.
3 / 10
Catarina König: McToast
Catarina König vann ”Sveriges mästerkock” 2016 och ”Decenniets mästerkock” 2020. Hon har också gett ut tre kokböcker. Hon börjar gärna dagen med snabbmat.
– Alltså, jag älskar hamburgare, pommes och dipp. Men jag har en favorit till: McToast från McDonald’s till frukost.
4 / 10
Dante Zia: Falafel
Dante Zia medverkade i ”Sveriges Mästerkock” 2018, har släppt kokboken ”Pasta al Dante” och är för den yngre publiken kanske mest känd för barnprogrammet Dantes maxade mat.
– Falafel är min favorit. Jag är ju från Malmö. Särskilt Mr Falafel på Nobelvägen. Utan sallad, extra rödkål, och med granatäppledressing.
5 / 10
Viktor Westerlind: Pommes frites med grillkrydda
Viktor är köksmästare på Operakällaren och tävlingsledare för Årets kock, som han vann 2009. Har tidigare jobbat på Frantzén och startat den restaurangens filial i Hongkong.
– Det är något särskilt med gatuköksburgare med mycket grillkrydda på pommesen.
6 / 10
Sayan Isaksson: Hamburgare
Sayan Isaksson är en av Sveriges mest prisbelönta kockar som drivit krogar som Esperanto och Råkultur. Numera driver han Nour på Norrlandsgatan.
– Jag gillar hamburgare. Flippin’ Burgers ligger runt hörnet från Nour. Nästan lite farligt nära.
7 / 10
Erik Videgård: Tunnbrödsrulle
Kocken och krögaren Videgård ligger bakom legendariska stockholmskrogar som East och Halv trappa plus gård och åtskilliga kokböcker. Trots att Videgård räknas som en av pionjärerna inom asiatisk matlagning i Sverige är det en riktig svensk klassiker som ligger honom närmast om hjärtat.
– Tunnbrödsrulle som på Bro-grillen i Upplands-Bro. Utan ketchup.
8 / 10
Elvira Lindqvist: Ostbollar
Elvira utsågs till årets Stella-kock 2020 och har tidigare varit kökschef på Fotografiska. Numera är hon kreativ ledare på Oxenstierna på Östermalm.
– Friterade ostbollar från McDonald’s. Jag skäms över att säga det.
9 / 10
Niklas Ekstedt: Kycklingvingar
Niklas Ekstedt ligger bland annat bakom Michelin-krogen Ekstedt och London-krogen Ekstedt at the Yard, förutom en lång rad tv-program. Men allt handlar inte om fine dining när Niklas själv får välja.
– När jag skejtat händer det att jag äter chicken wings och mjukglass på Max.
10 / 10
Tina Nordström: Äppelpaj
Tina Nordström är en av Sveriges mest kända kockar med ett stort antal tv-program och kokböcker på meritlistan. Hon har även vunnit Let’s Dance och varit programledare för Sveriges yngsta mästerkock.
– Jag älskar äppelkakan på McDonald’s. Vilken fest när man kört bil länge: kaffe och det där friterade, sötsliskiga. Och den är alltid så varm att man bränner sig.