ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Så gör du perfekta älgfärsbiffar

Foto: Magnus Skoglöf/Leif R Jansson/TT

Välj rätt kött, blanda, forma och servera. Här är kocken Anders Levéns viktigaste steg för att lyckas med älgfärsbiffarna.

Oskar Hammarkrantz
Publicerad
Annons

Nu är älgjakten igång i norra delen av landet, varpå frysar fylls med prima älgkött. En som gärna jagar själv och dessutom lagar godsaker av köttet är Anders Levén, flitig tv-kock och författare av elva kokböcker. Den senaste heter just ”Nya älgkokboken”.

– Älgfärsbiffar är det perfekta insteget för den som vill äta mer vilt, säger Anders Levén.

Rätt kött

– Om du inte jagar själv kan du gå till affären och be om mellangrovt malen älgfärs, gärna från framdelen av djuret. Älg är magert, men jag tycker inte att man behöver tillsätta något fetare kött.

Blanda

– Börja med att steka en hackad gul lök så att den blir mjuk men inte bränd. Låt svalna och blanda med vispgrädde och ströbröd. Använd två procent salt till hela färsens volym. Krydda med malen muskot, vitpeppar, stött nejlika och kryddpeppar. Många gillar enbär, men det förstärker viltsmaken, så är man tveksam till vilt ska man hoppa över enbär. När allt är ordentligt hoprört, låt vila minst en halvtimme innan du formar biffarna. Det är ett viktigt moment.

Forma

– Storleken av en halv pannbiff är lagom. Alltså ungefär två centimeter tjocka och sju, åtta centimeter breda. Låt biffarna vila en stund till. Stek dem i en blandning av smör och olja. Gärna rapsolja, men inte kallpressad för den ger så mycket smak. Börja på ganska hög värme och sänk sedan.

Servera

– Om du ska steka många biffar kan du varmhålla dem i ugnen. Ät gärna med kokt mandelpotatis och en rödvins- eller gräddsås. Och gärna kantareller nu när det är säsong.

Annons
Annons