Axel Vikström:Så låter sig vänstern bländas av de superrika

Demokraternas Alexandria Ocasio-Cortez med frasen ”Tax the rich!” broderad på klänningen under Met-galan 2021.
Demokraternas Alexandria Ocasio-Cortez med frasen ”Tax the rich!” broderad på klänningen under Met-galan 2021. Foto: Erik Pendzich/Alamy

Att den radikala vänstern bytt ut slagordet ”Ned med kapitalismen!” mot ”Beskatta de rika!” – betyder det att den kapitalistiska samhällsordningen numera är fullt ut accepterad? I ”Capitalism on edge” ifrågasätter filosofen Albena Azmanova den växande kritiken mot de superrika.

Axel Vikström
Publicerad
Annons

När den ekonomiska eliten i dag sammanstrålar i Davos för den årliga konferensen World Economic Forum kan de blicka tillbaka på ett år där de ovanligt ofta hamnat i skottgluggen. Den utsatthet som drabbat miljontals människor i spåret av pandemin har ökat kraven på att de privilegierade borde bidra mer till det gemensamma. Turer kring Elon Musks Twitterköp har väckt frågor kring de superrikas makt över det offentliga samtalet. Inom kulturen har serier som ”The White Lotus” och ”Succession” fortsatt att skildra de superrikas värld som verklighetsfrånvänd, och på hemmaplan bidrog Andreas Cervenkas uppmärksammade bok ”Girig-Sverigetill att våra miljardärer för ovanlighetens skull hamnade i rampljuset. Dessa tendenser skvallrar om att det, som sajten Vox nyligen uttryckte det, måhända pågår ett stämningsskifte (”vibe shift”) kring samhällets syn på de superrika.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons