”Balett är tuffare än många tror”

David, 10 år, vet att det är viktigt att vara rak i ryggen när man dansar balett.
David, 10 år, vet att det är viktigt att vara rak i ryggen när man dansar balett. Foto: Ari Luostarinen

På pianot spelas klassisk musik och för eleverna på BA balettskola har träningen börjat. Här övar de fyra dagar i veckan.

Lukas Nilsson
Publicerad

– Rotera upp hälen i taket. Känn var ni har vikten på ståbenet, sitt inte och häng på hälen. Titta rakt fram. Fokus!

Det är pedagogen och balettproffset Jenny Westring som talar. I flera år jobbade hon som första solistdansare på Operan i Stockholm. Nu lär hon i stället ut balett. På plats i danssalen är en liten men målinriktad grupp på tio elever.

– Balett är en dans som påminner lite om gymnastik. Fast balett är mer elegant, det ska se fint ut hela tiden, säger Lina, 9 år.

Danseleverna står vid balettstången och tränar balansen. Foto: Ari Luostarinen

Fyra dagar i veckan övar gruppen. De lär sig olika rörelser och positioner – några är svårare än andra. När de inte står intill balettstången för att träna balansen är eleverna för det mesta vända mot den stora spegeln på väggen. Det gäller att ha kontroll över sin kropp om man ska dansa balett. Smidighet, balans, styrka och hållning är centralt.

– Ska man bli riktigt duktig måste man ha tålamod, träna och träna. Då blir man lite bättre varje dag. Man ska inte bli arg om man känner att man inte kan allt på en gång, säger Lina som just nu övar extra mycket på att gå ner i spagat.

Gruppen rör sig tillsammans, i takt till ­musiken. Några av eleverna har dansat sedan de var tre år gamla. Det märks.

– Balett är tuffare än vad många tror. Det är roligt sam­tidigt som det kan vara jobbigt ibland. Man blir trött, säger Moa.

Lina och Moa, 9 år gamla. Foto: Ari Luostarinen

Jenny går runt på golvet och ­visar eleverna hur de ska göra. Med små rörelser lägger hon sina händer på elevernas huvud och midja, visar hur de ska stå, så att allt blir perfekt.

–  Se till att ni har jämna avstånd mellan varandra. Låt armarna hänga David, säger hon.

David är en av två killar i dansgruppen. Tidigare dansade David showdans, men efter att hans danslärare tipsat honom om att Balettakademin skulle ha en audition testade han och kom in. Nu dansar han bara balett.

– Jag är väldigt glad över att jag började dansa balett. Vi tränar mycket och ibland vill jag ­såklart bara stanna kvar i skolan och leka med mina kompisar. Men i slutändan är det värt det.

Att David är en av få killar i gruppen är inget han bryr sig om. Men han tror att det finns många fördomar om just balett.

– Jag tror att många tänker att balett är en tjejdans, men de har fel. Balett är för både tjejer och killar. Jag bryr mig inte om vad andra tycker, jag brukar bara tänka att det är superroligt att dansa balett och att det här är något som jag vill fortsätta med, säger han.

Annons