Teresa Küchler:Så försöker Trumps ex-strateg ena Europas extremhöger

Teresa Küchler

Steve Bannon, som tidigare drev högerpopulistiska opinionssajten Breitbart och var Donald Trumps chefsstrateg, vill förena EU-kritiska och nationalistiska högerpartier till en gemensam, populistisk revolution i Europa. Men politikerna han vänder sig till verkar måttligt intresserade av ett sådant samarbete.

Teresa Küchler
Publicerad
Annons

BRYSSEL. Bannon, som sparkades från Vita huset efter negativa kommentarer i en bok om Trump och hans familj, vill förena krafterna längst ut till höger på den politiska skalan inför EU-valet i vår.

”Då kommer striden för första gången att stå mellan populisterna och Davos-partierna”, sade Bannon till nätmagasinet The Daily Beast – en anspelning till vad han och hans politiska åsiktsfränder kritiskt beskriver som en global ekonomisk och kulturell elit; de etablerade makthavarna som varje år träffas exklusivt i Davos i Schweiz.

”Högerpopulistisk nationalism är det som kommer. Ni kommer att ha suveräna stater med egna identiteter och egna gränser”, fortsatte Bannon, i vad som lät som ett eko av Europas mesta EU-kritiker, britten Nigel Farage.

Farage är god vän med Bannon, och det var också Farage som tog initiativet till att få med den amerikanske alt-right-aktivisten i ett europeiskt projekt, som går under det smått pretentiösa namnet Rörelsen. Högkvarteret ska ligga hemma hos den belgiske affärsjuristen och politikern Mischaël Modrikamen, som också blir vd.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons