ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

”Graviditetsdiabetes risk för mor och foster”

Socialstyrelsen bör ges direktiv att använda det svenska graviditetsregistret för att belysa sam­bandet mellan graviditets­diabetes och risker, inklu­sive för barnet, skriver författarna.
Socialstyrelsen bör ges direktiv att använda det svenska graviditetsregistret för att belysa sam­bandet mellan graviditets­diabetes och risker, inklu­sive för barnet, skriver författarna. Foto: Jessica Gow/TT

Graviditetsdiabetes är en negligerad diagnos trots att riskerna för såväl moder som foster och barn är stora. Barn till mödrar med obehandlad graviditetsdiabetes löper stor risk att själva ­utveckla diabetes senare i livet, skriver fyra överläkare och professorer.

Publicerad

Vi vill med denna artikel uppmärksamma ett tillstånd som kan skada både den gravida kvinnan, fostret och det nyfödda barnet. Det gäller graviditetsdiabetes, en diagnos som få i sjukvården tycks ”äga” trots dess potentiellt allvarliga konsekvenser. Intensiv forskning kring diagnos och behandling pågår utomlands, ofta med stöd av myndigheter och politiker. Sjukvårdens huvudmän och politiskt ansvariga i vårt land måste nu engagera sig för att minska riskerna och styra upp en evidensbaserad vård om­gående. Vi har tidigare uppvaktat socialdepartementet i förhoppningen att folkhälsominister Gabriel Wikström ska ta ett initiativ. Kvinnans sjuk­domar har ofta hamnat i strykklass när det gäller både resurser till vård och forskning. Stora folksjukdomar som endometrios och PCOS är okända för flertalet i vårt land trots att vardera av dessa tillstånd drabbar cirka 10 procent av den fertila kvinnliga populationen. Samma gäller dessvärre också graviditetsdiabetes.

Laddar…