ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Min helg: ”Jag planerar bäst med jazz i högtalarna”

Foto: Stefan Anderson

Kreatören Kristina Backlund går på museum, köper croissanter och bjuder över grannarna på långkok under helgen.

Text: Olivia Hagéus - 9 april 2018
Annons

När arbetsdagen börjar lida mot sitt slut på fredagseftermiddagen promenerar jag till Hötorget och köper en bukett av de armeniska bröderna på Vickys blommor. Önskar dem en trevlig helg innan jag beger mig till Raw House på Grev Magnigatan där min 9-årige son Kasper tränar capoeira. Eftersom jag är lite tidig slinker jag in på Tudor Arms. Har en förkärlek för den här sortens pubar, med många stammisar. De är perfekta ställen att sitta på när man vill betrakta människor och få tid för egna reflektioner.

Hämtar Kasper som pratar uppsluppet om träningspasset hela vägen hem. Jag kämpar med att förstå allt som hänt, men detaljrikedomen kollrar bort mig. Väl hemma gör jag min make sällskap med både matlagning och ett glas amerikansk pinot gris. Jag är intresserad av viner, och då helst från Nya Världen.

Att laga mat tillsammans är halva nöjet med fredagen tycker jag. Vi pratar om allt möjligt, bollar idéer och åsikter. Vår son har en egen fredagsritual som inte inkluderar oss. Eftersom det är hans första tillåtna speltillfälle under veckan spelar han online med kompisarna. Spelande eller ej — jag njuter av att vara med familjen och trivs bäst när alla är samlade hemma. Efter middagen samlas vi framför Skavlan, men jag somnar såklart redan halvvägs in i programmet.

Annons
Annons

Vi är alla väldigt morgonpigga, på lördagen är vi uppe redan innan sju. Min man och jag gör en grön juice på äpple, selleri, gurka, grönkål och ingefära innan vi snörar på oss löparskorna och ger oss ut på en powerwalk i Hagaparken.

På vägen tillbaka stannar vi till på Bread & Table som har stans godaste croissanter. Vi dukar fram en riktigt stor lördagsfrukost; kaffe, te, chiapudding, kokta ägg och bröd. När vi ätit upp blir det en tur på stan för att titta i butiker och handla te på Sibyllans där jag varit trogen kund de senaste 25 åren.

Sen fortsätter vi bort till Hallwylska museet. Jag älskar att gå dit, deras stora samling är en skatt i mina ögon. Men det blir ett kort besök den här gången. Hungern gör sig påmind, så vi drar oss hemåt och stannar till för en korv på Lennart & Bror på vägen.

På kvällen äter vi middag på Babette med min systerdotter Moa. Sonen äter pizza, medan vi andra tar in olika smårätter och delar på en flaska ljuvligt portugisiskt rödvin som personalen rekommenderar. Vi bryter upp och när min man och son går hem fortsätter Moa och jag till biografen Zita och ser en film.

På söndagar upprepar vi lördagens frukostmeny innan kommande vecka gör sig påmind: läxor ska göras och scheman ska synkas. Söndag förmiddag är planeringstid – och planerar gör man bäst med jazz strömmande ur högtalarna.

På eftermiddagen handlar vi på Paradiset och sätter sedan igång med ett långkok på högrev. Det puttrar tills våra nya grannar, vars barn går i Kaspers klass, kommer över. Det blir en härlig middag, ett perfekt avslut på helgen. Innan det är dags att sova varvar jag ner med en ljudbok. Sedan släcker vi lamporna och jag somnar direkt – redo för ny vecka.

Annons