Till SvD.se
SvD Perfect Guide

De värsta klimatpoliserna har redan flugit jorden runt

Text: Elin af Klintberg - 8 december 2018
Annons

I kön på Systembolaget tjuvlyssnar jag på två Östermalmsmän. Det är en ovana jag ägnar mig åt nästan dagligen, så pass att jag till och med utformat en strategi. Jag ploppar in vita lurar i öronen och rör huvudet rytmiskt till vad som skulle kunna vara ett svängigt beat. I själva verket är Spotify avstängt och jag kan helt och fullt hänge mig åt min hobby.

Den rödhårige yngre mannen i täckväst och kavaj frågar sin äldre, gråhårige kompis i välsittande ullrock: ”Hur var helgen då?”

”Helt amazing! Drog en sväng till New York för att testa en japansk kobebiffkrog som jag länge varit nyfiken på.”

För bara några år sedan hade replikskiftet symboliserat den ultima lyxen. Men det var då. Det var innan begreppet flygskam letat sig in i vårt medvetande och som nyord i ordlistan. För så är det. Klimatapokalypsen är här och vi måste alla ställa om våra liv, för att möta en värld som är på väg att gå under. Att dra iväg över helgen med en av de största klimatbovarna, flyget, för att okynnesäta rött kött, ses inte längre med blida ögon.

Annons
Annons

Framstående influencers deklarerar nu ett flygfritt år, artister lägger om sina turnéplaner till platser som tåget kan ta dem till och politiker väljer att avstå helt från att flyga. Det är klimatansvar på personlig nivå. Vilka gröna hjältar! Som förändrar sina liv för att skapa en bättre framtid för våra barn.

Men varför kan inte engagemanget stanna där? I samma grupper finns det också personer som använder skuld och skam mot dem som inte är beredda att göra lika stora eftergifter. När hashtagen #jagstannarpåmarken, invektiv som flygnormativ eller sura skuldbeläggande kommentarer möter en väns strandbild med lekande barn på Instagram har det väl ändå gått för långt? Särskilt när familjen i fråga hade sparat till drömresan i flera år.

Då blir en rörelse som i grunden är fantastisk bara en elitistisk och dömande grupp av klimatpoliser och natursnutar. Jag tittar på dem i min vänkrets – opinionsbildare och kändisar som väljer bort flyget – och kan snabbt konstatera några gemensamma nämnare: de är alla höginkomsttagare, högutbildade och redan otroligt beresta. Och visst blir det enkelt att avstå från att resa om du redan har upptäckt världen.

Skribenten Isobel Hadley-Kamptz skriver i Expressen att hon är avundsjuk på dem av sina vänner som reser till ljuvliga paradisstränder, för själv skulle samvetet aldrig tillåta det. Jag är avundsjuk på Isobel som helt och hållet fixar att sluta flyga. Hennes beslut får ju min sopsortering och flexitariankost att framstå som futtig.

Dessutom skulle jag aldrig klara av det. Mitt liv, min familjs liv, skulle bli så mycket fattigare utan de kulturer, platser och människor som förändrat oss i grunden. Och från ett helikopterperspektiv är jag övertygad om att resande både främjar fred och demokrati samt motverkar rasism och inskränkthet. Värdekonflikten blir till en boxningsmatch inombords. Att resa eller inte resa …

Däremot är jag tvärsäker på att flygskam inte är rätt väg att gå. Skam är så djupt rotat i vårt gamla kristna samhälle och leder bara till att vi väljer bort de människor eller instanser som skuldbelägger. Konsumtionsforskning visar också att allt för aggressiv varningsflagg snarare har en uppmuntrande än bromsande effekt på oss människor. 

Så nej, jag kan inte, förmår inte, vill inte sluta flyga helt och hållet. Tänker att det får bli som med det röda köttet som numera bara ligger där på tallriken en dag i veckan. Det får blir mindre och mer genomtänkt flygande helt enkelt. 

Men ja, de där 48 timmarna i New York skulle jag definitivt kunna tänka mig att skippa för att värna om miljön. Jag blänger surt på den gråhårige matkonnässören i ullrock framför mig … och inser plötsligt hur lätt det är att bli den där irriterande personen som jobbar med skuld och skam.

Annons