ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Proffsets bästa tips: Så lyckas du med vegankost

Att äta veganskt kan verka både krångligt och svårt för den som inte har testat. Men det behöver det inte vara. Här delar nutritionisten Pernilla Berg, som själv är vegan, med sig av sina bästa tips!

Ann-Cathrine Johnsson
Publicerad

Det allra viktigaste är att äta varierat och tänka på att vegansk mat överlag har en lägre energidensitet. Volymen mat kommer därför att bli större än du är van vid. En bra tumregel är att försöka inkludera något proteinrikt livsmedel, som till exempel bönor, i varje måltid så att du blir ordentligt mätt. Det går inte att leva på sallad och gurka. Det är bra att ha lite grundläggande kunskaper i näringslära för att inte missa några av de viktiga näringsämnena.

Är du ovan och inte har ätit vegetariskt eller vegansk mat kan det kännas svårt att navigera bland utbudet av livsmedel i matvarubutikerna. Många livsmedel innehåller mjölk och ägg, även om de vid första anblicken ser helt veganska ut. Utbudet av helt veganska rätter på restaurang är dessutom mer begränsat än om du äter en allätarkost. I storstäderna har intresset bland restauranger ökat markant de senaste åren, men går du till en vanlig restaurang som även serverar kött och fisk är risken stor att du får en rätt som inte är så välkomponerad, ofta med mycket sallad och lite protein. Men vad som kan kännas svårt är individuellt. Är du till exempel en person som älskar ost kan det kännas som en stor uppoffring. Men idag finns det helt växtbaserade alternativ till ost som har liknande egenskaper.

Laddar…
Mer från Startsidan