Mikael Mölstad:Ett besök på världens hemligaste vinprovning

Mikael Mölstad
Publicerad
Annons

När köpte du en flaska bordeauxvin senast? Eller har du aldrig gjort det? Det finns en risk. Sedan 1990-talets tsunamivåg av viner från hela världen har Bordeaux hamnat i bakvattnet. Nu är dags att knyta bekantskap igen med denna den stiligaste och stoltaste av alla vinregioner. Det behöver inte vara dyrt. Där finns mer än fem tusen producenter. För de flesta är dock Bordeaux liktydigt med lyxviner som Mouton-Rothschild, Margaux och Haut-Brion. Viner som får vinvänner att överväldigas.

I början av april var jag överväldigad i flera dagar. Jag fick vara med på världens största vinprovning. Den som kallas primörprovningen i Bordeaux. Det är också den mest hemliga provningen i världen. Runt sextusen vininköpare och skribenter från hela världen var i år utvalda. Deras uppgift: att prova sig igenom upp mot trehundra viner från årgång 2017 för att bestämma om de är värda att köpa. Och till vilket pris. Dilemmat är att vinerna bara är runt ett halvår gamla. Frågan de måste ställa sig är hur de kommer att utvecklas i framtiden. Nästa dilemma är att de måste bestämma sig snabbt och betala omgående. Trots att leveransen sker först om två år.

Annons
Annons

Mitt första intryck var att jag blev grymt imponerad av dessa provare som varit med i decennier och kan allt om varje slott – och vet precis vad de ska leta efter. Vad de tyckte? Generellt ansåg de att årgång 2017 var över förväntan med tanke på hur eländigt säsongen startade med vårfrost. Provarna menade att 2017 kunde jämställas med 2014, dock underlägset 2015 och 2016. Priserna borde därmed gå ner, vilket verkar stämma. Runt tio procent minus, påstås det.

Ruljangsen är enorm. De trehundra slotten som får vara med säljer nästan åttio procent av sina viner ”en primeur”. Omsättningen efter denna vecka uppskattas till närmare en miljard euro. Primörprovningen i Bordeaux är en enorm maktfaktor i vinvärlden. För de berömda slotten handlar det om överlevnad. Hela deras likviditet är uppbyggd på dessa förskottsinbetalningar.

För mig finns inget bättre än dagens elegantare och fräschare viner med balanserad alkohol.

För mig som skribent var det oförglömligt. Att dessutom få prova vin med dessa slottsägare på plats i sina överdådiga vinkällare skapar en ny dimension till begreppet slottsvin. Vinerna kändes mäktigare samtidigt som jag upplevde dem som mer förfinade. Det var också ett allmänt konstaterande att: ”Parker has left Bordeaux”. Denne dominante amerikanske vinprovare bestämde allt förr. Alla anpassade sig till hans vurm för stora biffiga viner med mycket alkohol. För mig finns inget bättre än dagens elegantare och fräschare viner med balanserad alkohol.

Nu undrar säkert du med fyllig plånbok vad du ska handla? Här är svaret: Tio-bästa-listan toppas som vanligt av Château Petrus. I år följt av Vieux Château Certan och Ch. Margaux. Mest prisvärt anses Château Grand Puy Lacoste vara följt av Langoa Barton och Brane Cantenac.

Sammantaget har dessa dagar fått mig Bordeauxtänd igen. När årgång 2017 lanseras om två år räknar jag med några lyxköp. Om inte Kina och USA lagt vantarna på alltihop innan dess.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons