Angela MerkelBiografi över den mäktigaste kvinnan i vår tid

Angela Merkels historia är också Tysklands, Europas och världspolitikens. Stefan Kornelius auktoriserade biografi är mest en detaljerad tidslinje. Tack vare förbundskanslerns tilltalande sätt blir den ändå intressant, skriver Jenny Maria Nilsson.

Uppdaterad
Publicerad
Angela Merkel, den mäktigaste kvinnan i modern tid, både älskar friheten, och räds den – enligt den första auktoriserade biografin över hennes liv och gärning.

Angela Merkel, den mäktigaste kvinnan i modern tid, både älskar friheten, och räds den – enligt den första auktoriserade biografin över hennes liv och gärning.

Foto: Zhang Fan / Xinhua / Action Press
Annons

115 gånger står ordet ”frihet” nedtecknat i Stefan Kornelius auktoriserade biografi om Angela Merkel, med ett sidantal på 320 blir det cirka en gång var tredje sida. Sammansatta ord är medräknade, till exempel frihetsmedalj. Merkel fick president Barack Obamas sådan, men Kornelius skriver: ”Hon vill verkligen inte bli sedd som någon frihetsikon /…/ djupt i sitt innersta värjer sig Merkel mot den frihetsretorik som hon förknippas med.”

Författaren menar nog att pastorsdottern som växte upp i Östtyskland, Europas okrönta drottning och sannolikt den mäktigaste kvinnan i modern tid, inte har lust att förstås som en tysk, nutida Marianne (Frau Merkel är inte en för det svulstiga). Men det högsta värdet för henne, vilket Kornelius själv ständigt återkommer till, är frihet. Den politiska: ”Där var den igen, Merkels frihet, som Europa behöver liksom luft för att andas” skriver Kornelius i kapitlet ”Vägen till Europa”. Och denna politiska stiger ur Merkels privata: ”Denna kvinnas personliga frihetslängtan utmärks av lusten att få utvecklas obehindrat, testa gränser, upptäcka, förstå och tillägna sig nya saker. Under 35 år var hon tvungen att dölja sina ambitioner och sin talang. Hennes frihetshunger tycks ännu inte ha mättats.”

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons