Ola Rolléns rättegång blir en historisk nagelbitare

Spänningen stiger inför Ola Rolléns rättegång i Oslo som inleds måndag. Styrelsen och aktieägarna har spelat högt och satsat på att Hexagons vd till slut ska frias. Fälls han vore det en katastrof.

Publicerad
Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Annons

Hexagons styrelse med ordförande Gun Nilsson har satsat all prestige på att det norska rättsväsendet ska gå bet på att fälla deras vd i den kommande rättegången. Men det är något som gnager med Ola Rolléns affärer. För när han handlar aktier för nära 40 miljoner kronor privat i det norska bolaget Next så börjar man ohjälpligt fundera på om Hexagons vd faktiskt kan ha lurat dom han köpte aktierna av.

Det är den 6 och 7 oktober 2015 affärerna sker i Next, Ola Rollén storköper aktier för nära 15 miljoner kronor totalt, vilket motsvarar runt 48 kronor per aktie. Under de här två handelsdagarna är handelsvolymerna i Next betydligt större än den totala sammanlagda volymen under de 15 tidigare handelsdagarna. Next, som i likhet med svenska Fingerprint utvecklar sensorer för fingeravtrycksigenkänning, har höga kostnader för forskning och utveckling. Next har det tufft ekonomiskt och tyngs dessutom av att behöva betala 5 procent av sin årliga bruttovinst i royalty till sin huvudägare Ecomnex. Är Ola Rolléns plötsligt heta intresse för just Next en slump?

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons