Kostrådet som kan ha gjort barn allergiska
Ge gärna ägg, fisk och annan ”allergiframkallande” mat tidigt. Så lyder det nya rådet till dagens spädbarnsföräldrar. Men det gamla rådet, att undvika den typen av mat, kan ha bidragit till ökningen av matallergi.
Nötter, mjölk, ägg, fisk, tomater och soja – listan på livsmedel som skolkökens kockar behöver ha koll på är lång. Allt fler barn behöver specialmat på grund av allergiska problem. Nu talar mycket för att det tidigare rådet till spädbarnsföräldrar att bebisar skulle undvika allergiframkallande mat kan ha förvärrat situationen.
– Rådet att undvika att ge bebisar så kallade ”högriskfamiljer för allergi” fisk, ägg och nötter under spädbarnsåret kom från Barnläkarföreningens allergisektion, men den vidareförmedlades även i information från Livsmedelsverket. Den togs bort i början av 2000-talet, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist vid Livsmedelsverket.