I medieflödet: MI6 söker nya agenter – men ingen Bond

Efter Rysslandsforskaren Martin Kragh är det denna vecka terrorexperten Magnus Norell som utsätts för beskyllningar om ”fel” forsningsresultat. Läs hans rapport hos MSB.

Publicerad
Annons
His name was Bond, James Bond. Idag söker MI6 nya typer. Foto: Picturelux/insight media

RYSSLAND. Militären sprider sina nya missiler S-400 över världen. Men är försäljningen till Kina ett tecken på brist på pengar snarare än smart vapenexport? Eurasia Daily Monitor från Jamestown utreder.

En bild av premiärminister Medvedevs gigantiska förmögenhet ges i en ny korruptionsrapport, från Navalny-stiftelsen.

Och så är patriarken Kyrill oroad över ungdomens leverne, kräver moralisk upprustning, enligt The Moscow Times. Dags för kulturrevolution?

KALIFATET. Terrorgänget IS har inga pengar kvar, enligt en internationell rapport i ämnet.

Islamisterna är välorganiserade i Sverige och bygger en stat i staten, enligt en studie av Magnus Norell och kolleger för MSB.

SPIONERI. Att det pågår organiserat sådant i Sverige uppmärksammas nu även utomlands, här av nyhetsbrevet Intelnews.

Annons
Annons

Brittiska MI6 trappar upp på grund av hotbilden och ökar antalet anställda från 2 500 till 3 500, enligt chefen Alex Younger i en intervju i The Guardian. Men det är inte James Bond-typer man söker.

Fem kända fall av svenska spioner dokumenteras på Försvarsmaktens hemsida av Christer Olsén, ordförande i föreningen Öga och öra, som studerar underrättelse- och säkerhetstjänsternas historia från år 1900 - 1991.

Författaren Lars Wilderäng kommenterar den ryska infiltrationen i riksdagen på sin blogg Cornucopia, apropå avslöjandet av en säkerhetsrisk i Miljöpartiets kansli.

STIG HENRIKSSON. Riksdagsledamoten (V) avslöjar interna överläggningar i Säkerhetspolisens insynsråd, vilket upprör Patrik Oksanen i Mittmedia-koncernen.

FINLAND. Landet är otillräckligt försvarat mot cyberattacker, enligt en färsk forskningsrapport som Hufvudstadsbladet har läst.

NATO. Ett av målen för Kremls desinformation är Natos försvar av sina medlemmar i Baltikum och Polen. Ljugandet sprids via en rad europeiska medier som kartläggs av EU:s medieorgan Disinformation Review. Argumenten används även av svenska troll.

FÖRSVARET. Den partipolitiska trögheten gör att det behövs en akut säkerhetspolitisk kris innan regeringen fyller budgethålet, tror Hans Stigson i Norrköpings Tidningar. Och då kan det vara för sent.

Borås Tidning uppmärksammar också ÖB:s varning för pågående urholkning av försvarsförmågan, mot bakgrund av uppbyggnaden av Putinjugend i Ryssland.

LÅNGLÄSNING. Mark Galeottis studie Heavy Metal Diplomacy för ECFR har många goda råd för alla försvarsdebattörer som stöder västsamarbetet.

Mediekrönikör: Mats Johansson

PS. I måndags skulle dokumentären om den mördade oppositionsledaren Boris Nemtsov ha visats i Saratov. Men någon hade strypt elektriciteten till den utsålda biografen, rapporterar The Moscow Times som visar trailern.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons