Unga svarar: Därför läser vi

Framtiden för unga är i fokus under Världsbokdagen den 23 april.
Framtiden för unga är i fokus under Världsbokdagen den 23 april. Foto: Privat

I april varje år firas Världsbokdagen – en hyllning till litteraturen och läsandets kraft. Men vad får egentligen dagens ungdomar att välja böcker framför annat? Vi har frågat fem unga om varför de läser och hur fler kan motiveras.

Publicerad
Semir Al-Khamisi.

Semir Al-Khamisi.

Foto: Privat

1 / 5

Semir Al-Khamisi. Foto: Privat

Varför läser du?

– För att bli allmänbildad. Jag läser helst självbiografier, anser att jag har mer att lära av andras berättelser än sagor. Språk är makt, precis som de säger. Beroende på vad du läser får du bättre självkännedom, ordförråd och tal. När du får en bättre talförmåga blir du mer säker på dig själv och kan anpassa ditt språk efter den du talar med.

Mina bröder har alltid sett till att jag läser.

Vad fick dig att läsa från början?

– Mina bröder har alltid sett till att jag läser och förklarade också varför det är bra. Jag ogillade läsning först, de fick mig att välja sådant jag tyckte om.

Nämn en bok som påverkat dig?

– Fredrik Eklunds ”Sälj”. Han skriver mycket om att våga vara sig själv, om hur han först trodde att hans homosexualitet skulle förstöra karriären, men att det istället hjälpte honom. Du kan vara annorlunda och fortfarande tro på dig själv och göra din grej. Det inspirerade mig verkligen och förändrade mitt sätt att se på saker.

Vad tror du skulle få fler att upptäcka glädjen i att läsa?

– Att ge dem något de kan relatera till och känna igen sig i, i alla fall till en början. Historier där världen stämmer överens med deras egen. Starten är jätteviktig.

Ditt bästa boktips?

– ”Regnet luktar inte här” av Duraid Al-Khamisi, om hur det var att anlända till det svenska samhället som 8-åring. Han skriver upplysande och på ett lättsamt sätt utan att det blir alltför tungt och känslosamt.

Emma Cords.

Emma Cords.

Foto: Privat

2 / 5

Emma Cords. Foto: Privat

Boken måste ha en bra inledning, vara pang på.

Varför läser du?

– Mest för underhållning och att det är mysigt. Jag läser mest på semestrar när det är lugnt omkring mig. Då är det lättast att fokusera.

Vad läser du helst?

– Nästan bara kärleksromaner och tidningar. För några år sedan var det väldigt mycket ungdomsromaner. Jag tror att jag är väldigt kräsen när det gäller böcker, det räcker nästan att jag läser en sida och är inte den intressant vill jag inte läsa mer. Boken måste ha en bra inledning, vara pang på.

Hur tror du man kan motivera unga att läsa mer?

– Marknadsföra böckerna annorlunda. Det har nästan blivit en töntstämpel på läsning hos yngre, och jag vet faktiskt inte hur man ska få bort den. När jag var yngre tyckte jag läsning var det värsta som fanns, sedan läste jag en bok jag verkligen gillade (”Kung Steves självlysande hip hop bibel”) och efter det har jag älskat att läsa. Jag vet kompisar som inte kan sitta still och läsa, då säger jag att det är fel bok. Jag tror verkligen man behöver hitta en som passar en själv väldigt bra, i alla fall i början.

Ditt bästa boktips?

– ”Här ligger jag och blöder” av Jenny Jägerfeld. Hon är psykolog och skriver en del om psykisk ohälsa, vilket jag tycker är väldigt intressant. Även Hannah Widells och Amanda Schulmans bokserie om systrar är väldigt bra.

Fabian Berg.

Fabian Berg.

Foto: Privat

3 / 5

Fabian Berg. Foto: Privat

Varför läser du?

– För att det är roligt när man får bilder i huvudet och känslan av att jag måste fortsätta att läsa klart, annars missar jag något. Jag läser både för att klara skolan och för att det är ett nöje.

Jag läser både för att klara skolan och för att det är ett nöje.

Vad fick dig att tycka om läsning från början?

– Jag kommer ihåg att jag läste någon väldigt lätt bok i skolan och sedan fastnade jag bara. Det är viktigt att få lära sig läsa för att hänga med i vad som händer, annars klarar man inte av vardagen. Själv läser jag helst läskiga romaner, ibland roliga böcker. Pax-serien är både lite spännande och läskig, medan den i vissa sammanhang är väldigt rolig.

Vilka tips har du för att motivera andra unga att läsa?

– Att välja den rätta boken. Inte bara gå in i biblioteket och ta en utan fråga bibliotekarien, de jobbar ju med sånt. De vet nästan allt om vilka böcker som finns. Får man en bra bok finns det kanske en fortsättning på den och då kommer man också att vilja läsa resten.

Ditt bästa boktips?

– ”Zombiefeber” (av Kristina Ohlsson), den är jättebra och pirrig. Man blir helt fast.

Gustav Wijk.

Gustav Wijk.

Foto: Privat

4 / 5

Gustav Wijk. Foto: Privat

Varför läser du?

– För att utveckla mitt språk. Jag läser mest engelska texter och böcker, allt från Stephen Hawkins till fantasyberättelser av Michael Grant. Jag har alltid läst, men det var först när jag var 16 år och slukade Michael Grants böcker som jag blev en bokmal och insåg hur bra det var.

Vad motiverar dig till att vilja läsa?

– Det beror helt på bok till bok, vissa är väldigt informativa med just det syftet. Då är det intresset för ämnet i sig, sedan kan det också vara spänningen i till exempel kriminalare.

Välj din bok med omsorg. Är den inte bra efter tre kapitel är det antagligen inte din grej.

Hur tror du fler unga kan upptäcka läsningen och vad det kan ge?

– Svårt, har barn böcker nära till hands tidigt och tycker att det är roligt följer intresset ofta med. Vi hade alltid serietidningar hemma, vilket höll läslågan uppe. Men har man inte böcker i sin närhet eller ogillar att läsa är det i modern tid lättare att infiltrera det på andra sätt. Ljudböcker till exempel, eller i skolan. Vi hade mycket högläsning tillsammans, läraren läste och vi satt med varsin bok och följde efter. Att se och känna boken kan också föda ett intresse. Det finns oändligt med alternativ.

Ditt bästa boktips?

– Välj din bok med omsorg. Är den inte bra efter tre kapitel är det antagligen inte din grej. Man ska inte läsa något man inte tycker om, även om boken fått bra kritik.

Nellie Estrada.

Nellie Estrada.

Foto: Privat

5 / 5

Nellie Estrada. Foto: Privat

Varför läser du?

– För att jag gillar det, det är mysigt och avslappnande. För mig betyder det mycket att kunna läsa, det lär mig mycket om saker som jag kanske inte vet något om. Man lär sig att fantisera och det kan kännas skönt att boken tar mig någon annanstans.

En bra bok ska ha starka känslor.

Vad motiverar dig att läsa vidare?

– Det kan vara boken jag läser eller har läst som får mig att vilja läsa nästa bok. Jag blir motiverad av till exempel ett kapitel som slutar spännande, då vill jag läsa mer. Det kan också vara så att jag blir motiverad om jag vill lära mig något nytt och läser en bok om det. Jag tycker jag får jättebra hjälp både hemma och i skolan.

Hur är en bra bok?

– En bra bok ska ha starka känslor. Jag gillar när man kan känna hur personen eller personerna i boken känner. Den får också gärna vara spännande, rolig och beskrivande. Jag gillar till exempel Lasse Majas detektivbyrå, jag har läst allihopa. Nelly Rapp är också en bra karaktär.

Ditt bästa boktips?

– ”Nelly Rapp - monsterakademin” (av Martin Widmark). Den är spännande och bäst av de Nelly Rapp-böckerna jag läst.

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons