Utredning om gay-förföljelse saboteras

En rysk utredning för att följa upp uppgifterna om förföljelse mot hbtq-personer i Tjetjenien har fått stöd av federala myndigheter i Ryssland. Men tjetjenska myndigheter vägrar att samarbeta.

Publicerad
Italienska aktivisten Yuri Guaiana och ryska  journalisten och aktivisten Nikita Safronov bär lådor med protester mot behandlingen av homosexuella i Tjetjenien, till allmänna åklagarens kontor i Moskva.

Italienska aktivisten Yuri Guaiana och ryska journalisten och aktivisten Nikita Safronov bär lådor med protester mot behandlingen av homosexuella i Tjetjenien, till allmänna åklagarens kontor i Moskva.

Foto: Arden Arkman/AP
Annons

MOSKVA I april larmade människorättsorganisationer om att homosexuella män i Tjejtenien greps, torterades och i vissa fall dödades. En av de män som ska ha dödats var en rysk soldat som tjänstgjorde i president Putins nationalgarde, Rosgvardija, rapporterade ryska tidningen Novaja Gazeta med hänvisning till icke namngivna källor på måndagen. Senare på dagen avfärdade Rosgvardija uppgifterna.

Trots löften från Tjetjeniens president, Ramzan Kadyrov, om att underlätta kontroll av uppgifterna om förföljelse av homosexuella försvåras det inledande utredningsarbetet av sabotage från lokala tjetjenska säkerhetstjänster. Även polis har vägrat delta i en utredning som granskar kidnappningar, tortyr och mord på homosexuella, enligt tidningen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons