ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Maten du aldrig någonsin ska äta

Få hälsoområden omgärdas av lika mycket rykten som mat. Chips orsakar cancer! Lightläsk innerhåller livsfarligt socker! Reglerna är många, råden ännu fler.

Text: SvD Perfect Guide - 9 maj 2017

Så vad är det egentligen som gäller? Nneka Leiba – researchchef på Environmental Working Group – tillbringar dagarna med att lista livsmedels säkerhet. Hon förklarar:
– Äter du farlig mat en gång betyder det inte att du blir sjuk, får cancer eller dör. Men det finns viss mat som du bör undvika så gott det går.

Nedan följer fem livsmedel du helst aldrig ska äta.

1. Processat kött som innehåller nitrat
Backa långsamt undan från delidisken. Processat kött så som skinka, grillkorv och bacon kan innehålla 400 procent så mycket konserveringsmedel och natrium som oprocessat rött kött. En stor del innehåller även det cancerogena ämnet nitrat som används för att förstärka färg och smak.

2. Coca-cola och cola light
Alla vet att läsk är dåligt för hälsan, en Coca-cola kan innehålla så mycket som tio teskedar socker. Kroppen svarar med att producera insulin och detta ökar risken för diabetes och cancer. Sockerkulören som färgar drycken uppges också den vara cancerogen. Även Cola-cola light har länkats till en rad sjukdomar, däribland: depression, cancer och stroke.

3. Sockerfritt godis
Sockerfritt godis tenderar att innehålla sötningsmedel som kan orsaka diabetes. Dessutom innehåller godiset substitut för socker som kroppen har svårare att bryta ner.

4. Mikropopcorn
”Det är inte hälsosamt att äta något ur en påse”, säger Melissa Rifkin, dietist på Montefiore medical center i New York. I synnerhet mikropopcorn-påsar som ofta innehåller perfluoroktansulfonsyra, ett ämne som kopplats till cancer och uppes ge nedsatt njurfunktion. Dessutom adderar vissa företag ohälsosamma transfetter till sina mikropopcorn.

5. Burhöns
I burhöns har det hittats koffein, tylenol, benadryl, antibiotika och arsenik, rapporterar New York Times. Satsa istället på frigående höns eller organisk kyckling.