Presidentvalet i Nicaragua en ren familjeaffär

Nicaragua väljer president på söndag. ”En fars”, enligt oppositionen, som inte fått ställa upp någon verklig motkandidat. Därför blir sandinistledaren Daniel Ortega omvald igen – men med allt färre röster. Droppen var att El comandante utsett sin fru till vicepresident. En ny familjedynasti etablerar sig i Centralamerika.

Publicerad
Daniel Ortega och hans fru Rosario Murillo.

Daniel Ortega och hans fru Rosario Murillo.

Foto: Esteban Felix
Rosario Murillo

Rosario Murillo

Foto: Esteban Felix
Esteban Felix
Foto: Esteban Felix
Annons

De sista opinionsmätningarna pekar på en promenadseger för den 70-årige Ortega och en tredje presidentperiod i rad. Långt, långt efter ligger högerns kandidat Máximino Rodríguez. Det största oppositionspartiet, liberalerna, får däremot inte ställa upp. Därför är det många politiker och civila organisationer som uppmanar folk att inte rösta alls.

Sedan Daniel Ortega och hans sandinistparti (FSLN) kom tillbaka till makten för tio år sedan har han skickligt manövrerat för att stärka sin personliga makt. Han har gjort upp med partiledare, näringslivstoppar och biskopar (totalt abortförbud) för att gynna sina egna intressen. 2014 ändrades grundlagen så att han skulle kunna väljas om – och om igen. Tidigare fick ingen president sitta länge än fem år.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons