Recension

Nordiskt ljusUpplysande om ljusets historia

Norrsken uppkommer när rymdpartiklar kolliderar med jordatmosfären. Partiklarna påverkas både av solen och av jordens magnetfält. Eftersom solens aktivitet varierar, påverkas förekomsten av norrsken. Under de senaste århundradena har solens aktivitet varit hög och möjligheten att se norrsken har därför varit stor. De som levde under senare delen av vikingatiden fick sannolikt inte uppleva norrsken eftersom solens aktivitet var låg då. Samma gällde under 1600-talet.
Norrsken uppkommer när rymdpartiklar kolliderar med jordatmosfären. Partiklarna påverkas både av solen och av jordens magnetfält. Eftersom solens aktivitet varierar, påverkas förekomsten av norrsken. Under de senaste århundradena har solens aktivitet varit hög och möjligheten att se norrsken har därför varit stor. De som levde under senare delen av vikingatiden fick sannolikt inte uppleva norrsken eftersom solens aktivitet var låg då. Samma gällde under 1600-talet. Foto: Nukleerkedi/iStockphoto

”Nordiskt ljus” är en klassisk kulturhistorisk utställning – informativ och pedagogisk. Det är värt att begrunda att belysning fortfarande inte kan tas för givet i stora delar av världen, skriver Eva Bäckstedt.

Publicerad
I staden är natthimlen som mulen också när det är klart. Det kan man kalla ljusförorening, ett fenomen som tas upp i det sista rummet av utställningen. Kungsgatan i Stockholm.

I staden är natthimlen som mulen också när det är klart. Det kan man kalla ljusförorening, ett fenomen som tas upp i det sista rummet av utställningen. Kungsgatan i Stockholm.

Foto: KW Gullers, Nordiska museet.
Karolina Kristensson, Nordiska museet
Foto: Karolina Kristensson, Nordiska museet
Annons

En riktig stjärnhimmel är en praktfull syn, med alla de oräkneliga små ljusen uppe i det stora blå. För en stadsbo på glesbygdsbesök är det närmast en visuell chock. I staden är natthimlen som mulen också när det är klart.

Det kan man kalla ljusförorening, ett fenomen som tas upp i det sista rummet i den kulturhistoriska delen av utställningen ”Nordiskt ljus”, om belysning förr och nu, på Nordiska museet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons