Barntricket är klassiskt – men Obama fejkar inte

Får jag känna? Två nyklippta herrar jämför frisyr.
Får jag känna? Två nyklippta herrar jämför frisyr. Foto: Pete Souza / The White House

Hur har fotografierna byggt Barack Obamas image? Jenny Maria Nilsson har analyserat Vita huset-fotografen Pete Souzas bilder och fram träder en modern stoiker, någon som håller ut och fortsätter att leva och trivas.

Jenny Maria Nilsson
Publicerad
Annons

Vad kan man veta om en annan människa? Barack Obama frågade sig det angående hustrun Michelle. Ibland på natten kunde han spritta till när han såg på henne; så familjär men ändå (tänkte han) ett mysterium – en annan person med en helt egen värld av drömmar, längtan och minnen inom sig. Så berättade Barack 1996, för en journalist från The New Yorker som intervjuade det då okända paret Obama för en artikelserie om par i USA. Michelle verkade vid tillfället oroad över att maken var i färd med att ge sig in i politiken – han är en för ”good guy” för den sortens brutalitet, sa hon.

Nästan tio år har passerat sedan jag började följa Obama på Flickr (en nätgemenskap och en webbtjänst för bilder), det var under hans första kampanj. Obama satsade inte främst på att vinna miljonärerna utan på smådonationer från vanliga amerikaner, vilket visar sig på uppladdningarna från kampanjen: enkla kaféer, gympahallar och möten med medborgarorganisationer – den blivande presidenten försökte vara där vardagen för amerikaner utspelade sig och han använde sociala medier väl. Obama och hans stab gjorde inte misstaget att betrakta verkligheten och sociala medier som två olika världar – det är verkligheten som syns i sociala medier – internet är både en del av den konkreta tillvaron och en bild av den.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons