Skolstarten väcker oro hos Alice

I början trodde Alices föräldrar att det som hände i skolan bara var lite tjafs mellan kompisar. Men så var det inte.
I början trodde Alices föräldrar att det som hände i skolan bara var lite tjafs mellan kompisar. Men så var det inte. Foto: Lars Pehrson

Nu har skolorna börjat igen. Alice, som precis börjat femman, vet inte riktigt hur det kommer att bli – kommer klasskompisarna att vara taskiga eller snälla?

Publicerad

Alice, 10 år, gillar egentligen skolan. Men fyran har varit kämpig eftersom flera av Alices klasskompisar har varit oschyssta mot henne.

– Jag vet inte riktigt om jag blir mobbad eller kränkt, men det är jobbigt, säger Alice.

Alice är inte ensam om att vara mobbad. Enligt Friends blir ungefär 60 000 barn mobbade i Sverige. I Alices klass är det flera klasskompisar som har sagt och gjort taskiga saker mot henne under läsåret som gått.

– En gång fick två andra följa med hem till en i klassen, men inte jag, fast hon hade frågat mig först. De sa att jag skulle vänta hemma hos mig tills de ringde, men det gjorde de aldrig.

Hur kändes det?

– Jag blev ledsen och kände mig besviken, säger Alice som ringde till sin mamma och grät när det hände.

Mobbningen pågår inte hela tiden, ibland kan det gå flera veckor emellan gångerna. En del klasskompisar är snälla ibland och oschyssta ibland vilket gör att Alice känner att hon inte riktigt kan lita på dem, men hon vill samtidigt ge dem en ny chans.

– Det är en som är värst. Han kan säga taskiga saker i skolan och ibland gör han illa mig när vi leker. Han har också raderat mig från flera gruppchattar på Viber, berättar Alice.

Alice har tagit hjälp av sin lärare och sagt ifrån, men det har inte hjälpt.

– Han säger att han ångrar vad han gjort, men ändå fortsätter han, säger Alice.

Eftersom Alice vet hur det känns att bli mobbad så säger hon ifrån när hon ser att någon annan blir utsatt. Men när hon har hämtat hjälp av läraren har hon blivit kallad för skvallerbytta av de andra barnen.

Vad gör du när någon säger eller gör något taskigt mot dig?

– Jag går oftast undan. Ibland tänker jag att det inte var så farligt just när det händer, men sen när jag kommer hem så känns det jobbigt och blir värre. Ibland gråter jag, går in på mitt rum eller upp i skogen.

I början trodde Alices föräldrar att det som hände i skolan bara var lite tjafs mellan kompisar.

– Men när vi fick läsa en text som Alice skrivit om hur hon kände sig, att hon gråter i skogen och inte vill leva, så förstod vi allvaret. Vi har pratat mycket om det som händer både med Alice, med hennes mentor och med kuratorn på skolan, säger Alices mamma.

Alice råd till andra som är mobbade är att berätta det för sina föräldrar.

– Det kändes jobbigt att prata om det först, men efter att jag hade sagt det blev det lättare för mig, säger Alice som nu även berättat för sina närmaste vänner.

Hur känns det att börja i femman?

– Både kul och jobbigt för jag vet inte om det kommer att bli bättre eller värre för mig när vi börjar igen.

ALICE HETER EGENTLIGEN NÅGOT ANNAT.

SvD Juniorsvd.se
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons