ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

KrönikaDet nya Kina

Ola Wong:

Kinas nya gåva till världen – varför förvånad?

Ola Wong

Filosofen Francis Bacon (1561-1621) sa att tre uppfinningar har förändrat världen: Kompassen, krutet och tryckkonsten. Det han inte visste var att samtliga är kinesiska innovationer, Kina hade massproduktion av böcker långt före Gutenberg. Men numera pratar Kina om fyra nya revolutionerande tekniker.

Ola Wong
Publicerad

I Kina får barnen lära sig om ”De fyra stora uppfinningarna” som den kinesiska kulturen gett världen, vilket är Bacons lista med tillägget papperstillverkning. Uttrycket De fyra stora uppfinningarna myntades av den färgstarke kulturhistoriken Joseph Nedham (1900–95) som ägnade sitt liv åt att med mastodontverket Science and Civilisation in China belägga den kinesiska kulturens innovationsförmåga.

Men sedan 2017 har ett lite mer kontroversiellt uttryck fått vingar i statsmedierna och sociala medier ”De fyra nya stora uppfinningar”: höghastighetstågen, mobilbetalningar, e-handel och delningscyklar. De har på kort tid ändrat tillvaron i Kinas städer, mestadels till det bättre. Mobilbetalning håller på allvar att tränga ut kontanter från Kinas städer.

Laddar…