RecensionNya filmer

LasseMajas detektivbyrå – det första mysterietDet går inte att rädda nya LasseMaja-filmen

Maja (Ester Vuori) och Lasse (Frank Dorsin).
Maja (Ester Vuori) och Lasse (Frank Dorsin). Foto: SF Studios

Är skräp. Man saknar energin från Willis illustrationer. Det skeva, lustfyllda kaoset är som bortblåst i den nya ”LasseMaja”-filmen. Det är ljust och fräscht, ordning och reda. Visserligen är färgmatchningarna och kompositionerna leklystna, men på ett påtvingat och glädjedödande vuxet vis.

Publicerad
Jonas Karlsson som anglofil engelsklärare.

Jonas Karlsson som anglofil engelsklärare.

Foto: SF Studios
Johan Rheborg är vaktmästare.

Johan Rheborg är vaktmästare.

Foto: SF Studios
Katrin Sundberg är rektor.

Katrin Sundberg är rektor.

Foto: SF Studios
Annons

Efter närmare 30 böcker borde det finnas ett och annat långfilmsvärdigt mysterium. ”LasseMajas detektivbyrå – det första mysteriet”, en fristående historia av Henrik Engström och Mattias Grosin, är inte ett av dem.

Martin Widmarks och illustratören Helena Willis älskade barnboksserie har blivit en stor franchise. Böckerna, spelen, julkalendern och de fyra långfilmerna läggs här åt sidan för en nystart, där den impulsiva nykomlingen Maja (Ester Vuori) misstänks för att ha stulit en dyrbar bok från skolaulan. Med hjälp av smartskaftet Lasse (Frank Dorsin) inleds jakten på den riktiga tjuven – men vem kan det vara? Den djurhatande vaktmästaren? Den skumma rektorn? Någon annan i den excentriska personalstyrkan?

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons